Rosu

Rosu

Au trecut zilele in care cu totii am vazut rosu in fata ochilor. Ca sa ramanem si cu altceva in afara de versurile colindelor dupa sarbatori, hai sa fac o scurta oprire istorica.

De mult, bisericile prezentau in ziua de 24 decembrie scena Paradisului, povestea lui Adam si a Evei. Iar in locul marului, pentru ca nu exista iarna, atarnau mere de crengile unui brad. Folosirea bradului pentru reprezentarea Copacului Binelui si Raului a devenit o practica comuna printre biserici si au inceput sa includa copacul in aranjamentele lor de Craciun. Oamenii au inceput sa impodobeasca brazi si in casele lor si sa ii decoreze cu mere rosii. Acest fapt a introdus doua traditii moderne: bradul de Craciun si culorile sezonului, verdele pentru brad si rosul pentru mere.

Rosul are forta si puterea indiferent de combinatia in care joaca motiv pentru care este considerat pretutindeni ca fiind simbolul fundamental al principiului vital, doar este culoarea focului si a sangelui. Din aceasta simbolistica provine toata puterea de fascinatie a culorii rosii. Poarta in ea strans legate cele mai adanci pulsiuni umane: actiunea si pasiunea, eliberarea si asuprirea. Rosul deschis, exploziv, centrifug, diurn, tonic, indemnand la actiune si aruncandu-si stralucirea aidoma soarelui, cu o putere uriasa si de neinvins, imaginea inflacararii a erosului liber si triunfator, al sanatatii, o forta impulsiva si generoasa. In extrema cealalta sta rosul inchis, nocturn, tainic, centripet, reprezintand nu expresia, ci misterul vietii, sangele. Cand este ascuns, sangele este esenta vietii, varsat, el inseamna moarte, de aici si o semnificatie funerara in unele locuri a rosului inchis.

Considerat un stimulent universal are actiuni binefacatoare asupra sangelui si faciliteaza regenerarea celulara, mareste puterea vointei si curajul. Creste presiunea sanguina, mareste tonusul muscular, activeaza respiratia, da o senzatie pregnanta de caldura, datorita intensitatii ridicate a energiei radiante a lungimii de unda electro-magnetica ce ii corespunde. Culoare calda, stimulator general, excita, irita, provoaca, incita la actiune indeosebi in plan psihomotor, stimulent intelectual, usor nelinistitor, confera senzatie de pierdere in spatiu, aprindere, insufletire, activare, mobilizare, faciliteaza asociatiile de idei. Se focalizeaza in spatele retinei, fortand lentila oculara numita cristalin sa devina mult mai convexa pentru a aduce acesta culoare in fata. Din acest motiv, avem impresia ca zonele colorate in rosu se misca inainte. Acest lucru ar putea explica de ce aceasta culoare ne atrage atat de mult atentia. Este una din primele doua culori cele mai preferate de oamenii din intreaga lume.
Rosu este culoarea intalnita cel mai frecvent pe steagurile lumii. Rosu este culoarea internationala pentru „stop.”

Un studiu al cercetătorilor japonezi demonstreaza cac uloarea roşie afectează inclusiv perceperea timpului, dar efectul se manifestă mult mai pregnant în cazul bărbaţilor decât al femeilor. Bărbaţii, tindeau să supraestimeze durata cât persista ecranul roşu. Aceste efect a fost observat la 76% dintre bărbaţi şi numai 43% dintre femei. Rezultatele arata roşul determină o amplificare a stării de excitare, în măsură mult mai mare decât albastrul, iar acest fenomen ar putea „grăbi” ceasul intern al organismului, ducând la supraestimarea timpului cât persistă culoarea roşie pe ecran.

Scoate în evidenţă sensibilităţile observatorului, deci in lumea obiectelor are multe de spus. Se recomandă ca persoanele care optează pentru o îmbrăcăminte de această culoare să fie stăpâne pe sine şi nu prea timide, este indicat ca atunci când aveţi de dus la capăt un proiect amânat să purtaţi haine de culoare roşie. Trebuie precizat şi faptul că cuvintele si obiectele care au culoarea roşie sunt imediat observate. Culoarea roşie ar trebui folosită doar pentru a sublinia ceva şi nu ca o culoare principală. Incaperile în care predomină culoarea roşie creează nervozitate. În încaperile în care se foloseşte doar sporadic roşu oamenii pierd şirul timpului, motiv pentru care se întalneşte des in cazul casinourilor si barurilor. Şi restaurantele utilizează adesea roşu pentru a-şi atrage clienţii şi pentru a le stimula apetitul. Cat despre maşini exista o corelaţie intre culoarea roşie si rata furturilor.

Numele celui mai vechi rosu este oxidul de fier, această culoare a însoțit în drumul său omenirea încă din epocile preistorice și a fost întotdeauna folosită în arta rupestră a epocii fierului. Omul de Neandertal presăra pe trupul celor îngropați acest colorant pentru a le reda „culoarea caldă” a sângelui și a vieții. Azi are atatea rude si o istorie scrisa in orice limba. Fie ca sta pe un steag, fie ca reprezinta moravuri indoielnice sau motive dintre cele mai sfinte este iubit de orice persoana, intr-o forma sau alta, pentru ca are o bogata paleta de acoperirea a gusturilor si inclinatiilor. Nu asa exagera nici un pic daca as numi aceasta culoare regele sua regina culorilor si orice observator imi va da dreptate pentru ca da…stie sa isi castige centrul atentiei in orice ipostaza.

Articol scris de Larisa Holovati

2017-10-12T05:21:34+00:00

Leave A Comment

Web Analytics