Petronela Rotar

Petronela Rotar

Petronela Rotar – Mamă, Scriitoare, Jurnalist

https://happymoms.ro/wp-content/uploads/2017/09/Petronela-Rotar.jpg

Petronela Rotar este mamă, scriitoare, jurnalist. Sprijină activ Asociaţia Happy Moms, a alergat la Braşov Heroes, apoi a fost speaker la Conferinţa M.A.M.A.. Deşi este o persoană publică, am incercat să aflăm mai multe despre Petronela.

 

question Cine este Petronela Rotar?

O femeie ca orice alta. Mai încercată poate de viaţă decît alţi oameni. Şi care s-a născut cu o mînuţă în cap care scrie. Ştii ce zicea Platon, că poetul e doar receptacul… Tot aşa şi eu. În rest, sunt mamă de 17 ani jumătate şi încă 14, la dublu, jurnalist de 15. Un om şi eu.
question De cand scrii şi de ce?

De cînd îmi amintesc. Uneori am scris mai puţin, alteori mai mult. Scriu pentru că nu pot altfel. Poemele, textele, mă scriu ele pe mine, se scriu la mine în cap iar eu trebuie să le dau afară de acolo, ca să pot respira. Am mai scris şi ca să nu uit. Nimic. Ca să fiu înţeleasă de fete. Mai încoace, scriu pentru că ştiu că ajută şi pe alţii.
question Împreună. O piesa de teatru sau o experienţă personală?

Nu are mimic personal piesa asta. E un scenariu ficţiune, scris la cererea regizoarei Mirela Bucur de la teatrul Andrei Mureşanu din Sf. Gheorghe, căreia i-a plăcut un text de-al meu iarna trecută şi a vrut să brodăm în jur o poveste căreia i-a dat viaţă de curînd. Pe de altă parte, personajele sunt inspirate din viaţă, a mea, a altora, din poveşti auzite, din observaţiile mele sociale şi umane.
question Jurnalismul este pentru tine…
A fost. A fost parte însemnată din viaţa mea. E o meserie care creează dependenţă şi de care, deşi am încercat de vreo două ori, nu m-am putut ţine departe. Acum mai sunt vagi reminiscenţe din dragostea mea faţă de meseria asta, lucrurile s-au schimbat, presa, oamenii. Dar a fost izvor nesfîrşit de experienţe de toate categoriile.
question Când şi de ce ai devenit jurnalist?

În 1998, la Monitorul de Braşov. De ce? Aveam nevoie de un job, eram mamă, studentă şi proaspăt văduvă şi s-a nimerit să fie nevoie de un om. M-a prins în tentacule şi am rămas acolo pînă în zilele noastre.
question Ai doua fiice. Cum este Petronela ca mamă?

Mai puţin minunată decît cred cei care mă citesc că ar fi. Sperioasă, overprotective, o mamă care a greşit mult, care încă greşeşte, dar care îşi iubeşte foarte mult copiii şi încearcă în fiecare zi să înveţe de la ei.
question Cum este sa fii mamă singură?

Foarte greu. Ăsta e adevărul, uneori e o luptă pe care simţi că o pierzi. Dar continui să lupţi. Dragostea faţă de copii învinge mereu, cred eu, aşa că o scoţi la capăt în cele din urmă.
question Cum reuşeşti să îmbini profesia cu hobby-ul şi cu rolul de mamă?

E complicat. Din fericire, fetele sunt mari acum, nu mai au nevoie de atenţia mea continuă, aşa că respir şi eu mai bine. Dar nu le pot nici neglija, doar pentru că sunt mari. Mai degrabă mă neglijează ele pe mine în favoarea prietenilor lor. Dar e ok, ne înţelegem noi cumva. Scrisul nu mai e un hobby, e ceva extrem de serios şi e greu să lupt pe toate fronturile cu puteri egale. Uneori obosesc cumplit. Tot timpul îmi e ocupat, alerg mereu undeva, am mereu un dead-line, sunt tot timpul pe ceas. E obositor dar frumos, nu mă pot plînge. Sper doar să ţină caroseria la cursele astea.
question Cum te caracterizează prietenii?
O femeie puternică, cred.
question Cum te caracterizezi în 10 cuvinte?
Ce treabă grea… Îmi vine mereu să pun defectele înainte şi dacă încep, depăşesc mult cele zece cuvinte. Muncitoare. Autoironică. Aproape talentată. Încercată. Greu de dus. Greu de ucis. Vie.
question Pe termen lung, Petronela va…

Scrie. Şi va scrie. Şi va tot scrie.
 
Interviu realizat de echipa Happy Moms.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Postări recente

Gabriela Brașoveanu – Din iubire pentru oameni

Cine este Gabi?  Inevitabil, cel mai ușor îmi vine să spun cine nu sunt. Dar voi spune cine sunt în …

Citește mai mult

Mădălina Popescu Duport – Iubesc oamenii și-mi iubesc muuult viața

Cine este Mădălina și care este povestea ta? În primul rând, mă bucur mult să ne cunoaștem, și sunt onorată că …

Citește mai mult

Dora Mache, Ioana Grigore și atelierele online

În plină pandemie, Dora și Ioana, au lansat ateliereonline.ro , o platformă de tip marketplace care oferă o selecție de ateliere online, …

Citește mai mult
Shopping Cart
Scroll to Top