Eu sunt Ioana Stănescu, consultant în somnul bebelușilor și al copiilor, consultant în comportamentul copiilor în curs de certificare și mama Briannei de aproape 3 ani și jumătate. Lucrez cu părinții de copii mici, ca lucrurile să fie mai simple pentru ei, să înlocuiesc întrebările cu răspunsuri clare, să îi ajut să aibă un copil odihnit și o familie echilibrată.
Cum a fost pentru tine schimbarea?
Am lucrat în IT mulți ani, am construit o echipă și am fost foarte încântată de rezultate. Până într-un punct, când am început să îmi pun întrebări despre cât de importantă este munca mea de fapt și dacă merită stresul și resursele pe care le investeam zilnic.
Deși schimbarea a părut bruscă pentru cei din jurul meu, m-am frământat destul de mult până să aflu ce am de făcut mai departe. Momentul decisiv a fost în timpul concediului de maternitate, când a început să-mi crească anxietatea legată de întoarcerea la birou. Îmi doream să pot petrece mai mult de 2 ore pe zi cu fetița mea, să nu vin acasă obosită, dar în același timp să mă simt eu împlinită de munca mea, să nu îmi fie greu să muncesc.
După ce am lucrat cu un consultant în somnul copiilor pentru a rezolva problemele noastre de somn, am început să povestesc și altora cum o pun pe Brianna în pătuț seara și se mai trezește dimineața, veselă și foarte odihnită. Mă entuziasma mult subiectul, mă intriga faptul că ne-am chinuit un an de zile amândouă fără să știu ce puteam face mai bine și îmi făcea plăcere să vorbesc mult despre somn. Treptat a crescut și dorința de a ajuta alte mame, de a le informa corect despre somnul celor mici. Prin urmare, cu câteva luni înainte de a mă întoarce la birou, am luat decizia de a mă înscrie la un curs de formare ca și consultant în somnul copiilor, iar apoi am lansat Nani Nani – afacerea mea proprie.
Cum am luat decizia?
A fost un proces mai lung, în care mi-am adunat curajul să fac pasul final către antreprenoriat. M-am întors la birou, la vechiul job, dar am rezistat doar 6 luni, construind în paralel și Nani Nani, încet și sigur.
Decizia finală de a fi pe cont propriu a venit natural, mi-a fost foarte clar că ăsta era drumul meu.
A fost greu, a fost ușor?
Un an mai târziu, uitându-mă în urmă, pot să zic că a fost greu și încă mai este. Foarte mult de muncă. Dar și foarte fain.
Provocări
Inițial fost greu să le fac eu pe toate, de la logo la site, articole, promovare pe social media, programări, facturi, consultații, suportul zilnic oferit familiilor cu care lucram. Apoi am început să împart treburile cu alți oameni, dar mi-a fost greu să învăț să spun ”Nu” sau ”Nu pot acum”, să pun limite de timp, ca să pot să rezist eu pe termen lung și să fiu în același timp și o mamă odihnită și conectată la copilul ei.
Am trecut prin burnout-uri, am învățat din ele.
Mi-a fost greu și să vând ceea ce fac, mă simțeam ciudat să le spun oamenilor cât costă serviciile mele, dar mi-am pus pălăria de business woman și am ieșit din zona de confort. Făcând practic, a devenit mai ușor.
Cel mai greu moment de până acum
Să ajung la epuizare fizică și psihică a fost greu, dar era acolo o lecție de învățat. Și acum este un moment greu, pentru că cererea este foarte mare și nu reușesc să ajung cât de repede mi-aș dori la oamenii care așteaptă o programare.
Cel mai frumos moment
Prima familie care mi-a spus că nu le vine să creadă cât de bine le doarme copilul după ce am lucrat împreună.
Așteptările și planurile inițiale coincid cu cele de acum?
Știam că Nani Nani va crește frumos, doar că nu mă așteptam să fie atât de repede. Așteptări nu am avut, mi-am dorit doar să fac cum pot eu mai bine munca asta și să învăț continuu.
Sfaturi pentru mamele care vor să înceapă o afacere
Începe acum, cu pași mici. Nu trebuie să fie totul perfect ca să faci primul pas, nu trebuie să ai un plan de business din start. Dacă ai o idee, e suficient. Nu te gândi că mai sunt zeci care fac același lucru, în business e vorba și de chimie. Sigur sunt oameni care vor rezona cu tine în mod special.
Interviu realizat de Echipa Happy Moms