Poate unul din cele mai dragi interviuri pentru mine – interviul voluntarelor, este menit să atragă atenția asupra cântecului din spatele scenei, a celor care au grijă de culisele unui ONG sau de proiectele acestuia, a celor care visează și răzbesc pentru el, a celor care înving în numele lui, în mod necondiționat. A fi voluntar în 2019 nu este doar un act de caritate sau un gest nobil, ci o metodă prin care poți să te dezvolți atât pe orizontală, cât și pe verticală, din toate punctele de vedere. Happy Moms este un ONG ce a avut de la bun început în cadrul proiectului său Business Mom Club – pilonii Alexandrei Ciucanu și ai Adrianei Handaric, două suflete efervescente și sensibile, care mută munții din loc cu destoinicia unui erou din poveștile copilăriei. Neînfricate, pline de resurse și idei, găsesc mereu soluții pline de dragoste și asertivitate la tot ce vine pe calea lor. De aceea, Happy Moms le mulțumește înmiit, sperând ca pe viitor să înflorim împreună și mai cu foc.
Să le cunoaștem deci, pe voluntarele fericirii…
Cu bucurie vă întreb – cine sunt Alexandra și Adriana? Vă rog să vă descrieți așa cum sunteți azi, atât în viața de zi cu zi (personal,profesional), cât și în cadrul Happy Moms. De asemenea, ne dorim să știm care sunt task-urile voastre ca voluntare în cadrul Asociației.
Alexandra – Ai zice că e o întrebare dintre cele mai ușoare, dar dacă te gândești puțin, e destul de greu să te definești pe tine însăți, așa, fără un ochi critic.
Clasic,aș zice așa: personal, sunt Ale, Anda, Lexy, mami, pisi, fiică, soție, mamă de cățel pufos, prietenă, iar profesional sunt business analyst în departamentul de IT al unei multinaționale brașovene ce are ca slogan faptul că “Salvăm mai multe vieți”. Statistic vorbind, în cei 7 ani de când lucrez aici, am salvat 3.5 vieți.
În restul timpului sunt voluntar în cadrul Happy Moms și mă intitulez Online Community Manager – asta înseamnă că mă ocup de administrarea comunității pe care am crescut-o împreună cu Adriana și Dana, pe partea de online. Mai precis, fac postări în grupul Business MoM Club, creez evenimentele pentru întâlnirile noastre lunare, mențin legătura cu participantele și încerc să vin cu idei care să închege și să crească această comunitate, organic și frumos.
În celălalt rest de timp, sunt membru al boardului de conducere al Beard Brothers Brașov și mă ocup de partea de comunicare a asociației, alături de restul echipei.
Și pentru că mai rămâne niște timp, mai și scriu, pentru mine și pentru alții.
Adriana – Adriana sau Adri, cum îmi spun prietenii, brașoveancă de când mă știu, soție și mămica a unei fetițe de 6 ani, balanță în căutarea echilibrului, manager, om de marketing, având în spate ani de experiență de corporatist convins (nu pot să nu zâmbesc gândindu-mă la ultimele cuvinte).
Acum manager în cadrul afacerii familiei, noi vă spunem pe ‘undeumbla’ mașinile voastre și vă ușurăm activitatea de planificare și urmărire a parcului auto, cu ajutorul unei soluții software de monitorizare și management flote auto prin intermediul GPS-ului.
Ideile și planurile la care lucrez sunt multe și variate, însă prinde contur o latură pe care îmi doream să o dezvolt de ceva timp, conceperea și implementarea strategiilor de business pentru firme de dimensiuni mici și educație antreprenorială prin cursuri și practică.
Dana Lupșa, mi-a fost profesoară la universitate, ne-am reîntâlnit în 2016, în primăvară, când am răspuns unui anunț de-al ei prin care recruta voluntari. Am pornit atunci Business Mom Club, alături de Dana și Alexandra, apoi m-am implicat treptat în multe proiecte ale Asociației.
În calitate de Community Manager contribui la susținerea și administrarea comunității Business Mom Club, atât online cât și offline, comunitate în care dorim să găsiți susținere, să vă dezvoltați atât profesional cât și personal și să legați parteneriate și prietenii, particip la organizarea evenimentelor marca Happy Moms, iar de câteva luni mă ocup de cea mai nouă inițiativă Happy Moms, Business Teen, proiect care vizează înțelegerea profundă de către tineri a avantajelor și dezavantajelor rolurilor de antreprenor și de angajat. Tinerii participă la întâlniri cu oameni de afaceri și manageri cheie, învață să scrie un plan de afaceri, participă la o competiție de idei de afaceri și pot câștiga un premiu în bani, care îi ajută să demareze afacerea.
De ce ați ales Voluntariatul ca parte a timpului vostru liber? Ce bucurii vă aduce, în ce fel vă metamorfozează?
Alexandra – Pentru că așa a vrut Universul! Eram într-un moment, acum trei ani, când simțeam că aș putea face mai multe cu timpul meu și mi-a apărut un semn subtil, mai exact un anunț al Happy Moms care spunea că sunt în căutare de voluntari. Am scris repede un mail și am rezonat instant cu Dana Lupșa, iar la prima întâlnire în trei, cu tot cu Adriana, am simțit că e, vorba aceea: “the beginning of a beautiful friendship”.
Cea mai mare bucurie este când reușim să aducem împreună oamenii potriviți, să naștem colaborări frumoase și să vedem zâmbete pe fețele celor cu care lucrăm, de la micuți și tineri care învață antreprenoriat, la doamne cu experiență în domeniu care descoperă lucruri noi și oameni interesanți prin intermediul nostru.
Am învățat foarte multe de când sunt voluntar Happy Moms și am crescut mult, atât personal cât și profesional. Am reușit să mă cunosc mai bine, să întâlnesc persoane fascinante care și-au lăsat amprenta asupra mea și să devin mai sigură pe mine și pe ceea ce pot.
Adriana – Dorința de a schimba și de a aduce mai multe lucruri bune în rândul comunității, dezvoltarea personală și accesul la o comunitate și la oameni, cred că sunt câteva dintre motivele pentru care am ales voluntariatul.
Deși par extrem de rațională și organizată la prima vedere, mă bazez mult pe intuiție, iar activitățile desfășurate cu Happy Moms m-au provocat în nenumărate rânduri să găsesc soluții creative.
Care este lucrul pe care l-ați descoperit în voi, de când ați început să fiți voluntare Happy Moms? Cu alte cuvinte, ce resurse a scos la iveală?
Alexandra – Am descoperit că pot și asta cred că e cel mai important. Ce pot? Orice, cu și pentru oameni.
Știi momentele acelea când ajungi seara acasă după o zi de muncă și efectiv nu mai ai chef de nimic, prin urmare fix asta faci, nimic? Astea sunt momentele care, cel puțin mie, mi-au dat senzația că nu pot face mare lucru și sunt blocată undeva în cotidian.
Odată ce mi-am asumat implicarea în activitățile Happy Moms, am făcut în așa fel încât să fac ceea ce spusesem că fac și de multe ori asta m-a scos de zona de confort, atât fizic, din fața televizorului de acasă, cât și psihic pentru că am făcut lucruri pe care nu mă gândeam că le voi face și am comunicat cu oameni la care nu credeam că voi ajunge vreodată.
Adriana – Cred că am redescoperit abilități, pe care apoi le-am dezvoltat, însă cea mai valoroasă descoperire a fost să văd că orice este posibil.
De ce credeți că lumea nu e interesată de voluntariat? Ține doar de remunerarea efortului și implicării?
Alexandra – În momentul de față, în societatea noastră, lumea caută să aibă un return on investment cât mai mare și tangibil, adică remunerare, da. În plus, vrem totul acum, sau poate chiar ieri.
Când vine vorba de voluntariat, însă, acest return on investment este de multe ori mai mare decât orice sumă de bani, dacă îți dai voie să vezi asta și ai răbdare să o faci.
Mă gândesc doar la câte informații prețioase am primit din partea persoanelor pe care le-am cunoscut de când sunt voluntar, câte povești frumoase am ascultat și câte conexiuni am reușit să îmi formez, umane și neuronale, la care pot apela cu încredere
Adriana – Eu cred că ține în primul rând de mentalitate și obiceiuri dobândite. Dacă am face cunoștință din copilărie cu voluntariatul, ce presupune, ce forme există, cum poate contribui la dezvoltarea noastră personală și profesională, numărul celor care ajută ar crește.
Care a fost cea mai frumoasă zi de voluntar în cadrul Happy Moms? (sau cea mai frumoasă amintire din acestă perspectivă)
Alexandra – E greu de ales, pentru că fiecare zi în care facem bine, împreună, are ceva special.
Dacă ar fi musai să aleg una, cred că ar fi cea în care am avut plăcerea de a modera Conferința M.A.M.A.. Țin minte că îi spusesem Danei, la prima noastră întâlnire, că îmi place și îmi doresc să am astfel de activități, iar momentul în care mi-a propus să o fac, a fost copleșitor.
Deși nu a fost o zi perfectă, am avut și momente mai stresante și diverse întorsături de situații, per total a fost frumoasă și mi-a împlinit un vis.
Adriana – Nu este una singură, ci mai multe, însă au un numitor comun: oamenii și prieteniile legate.
Care ar fi 3 avantaje de a fi voluntar într-un ONG? Vă provoc să răspundeți atât de ademenitor, încât cine nu s-a implicat niciodată, parcă-parcă să se apuce…azi!
Alexandra – Oameni x3 !
Sunt, în primul rând, oamenii pe care îi ajuți prin munca ta de voluntariat și satisfacția pe care ți-o aduce momentul în care vezi că rodul muncii tale aduce zâmbete și bucurie.
Apoi, sunt oamenii pe care îi cunoști în călătoria ta ca voluntar, care îți devin prieteni dragi pe care te poți baza și pe care ajungi să îi simți ca fiind parte din familie, pentru că trageți, împreună, spre un scop comun, care, în plus, este și caritabil.
Nu în ultimul rând e vorba de efectul pe care îl are o astfel de activitate asupra ta, ca om, despre cum te simți util, implicat, despre cum te dezvolți și crești, despre cum deschizi niște uși pe care nu ți le puteai imagina vreodată deschise.
Cum ziceam, totul aici este cu și pentru oameni, cu un strop de magie.
Adriana – Pe lângă bucuria de a ajuta și de a face o diferență, accesul la comunități, informație și ajutor este de neprețuit. Așa că eu v-aș provoca să alegeți o cauză și să încercați o perioadă și voluntariatul.
Care credeți ar fi cel mai interesant beneficiu de a fi antreprenor în România lui 2019? Dar un dezavantaj evident?
Alexandra – Cred că cel mai mare avantaj pe care îl aduce antreprenoriatul este independența care te împinge către creativitate și găsirea unor soluții inovative.
La polul opus, personal, văd partea de birocrație care e foarte anevoioasă la noi și cu care, în calitate de angajat, nu ajungi să te întâlnești prea des.
Adriana – Dacă ai încredere în ideea ta vei găsi și calea să o materializezi, un avantaj pe care îl consider eu a fi interesant și provocator este nevoia de educație a consumatorului român, indiferent de domeniul în care activezi. Lipsa de încurajare și susținerea pot constitui un dezavantaj major.
Ce înseamnă pentru voi Normalitatea?
Alexandra – E un termen atât de relativ încât n-aș putea să îți spun, mai ales că eu cred cumva că ea nu chiar există, pentru că suntem unici și speciali, cu toții, în felul nostru.
Adriana – Familie, zâmbete, sănătate, mici bucurii zilnice, reușite, educație si dezvoltare permanentă.
Să ne imaginăm că primiți o sponsorizare nerambursabilă de la o rudă de 100 000 euro. Cum i-ați investi?
Alexandra – Am învățat că dacă atunci când visezi că va veni o astfel de sumă, visurile pot fi destul de boeme și îndrăznețe, însă atunci când ajungi să o ai, te responzabilizează și ești mult mai precaut în inveștiții.
Aș investi în primul rând în dezvoltarea mea deoarece cred că pe termen lung, e cea mai bună investiție și mă poate ajuta în multiple feluri în a-mi asigura un viitor frumos și liniștit. Aș mai investi în imobiliare, pentru că îmi pare o investiție destul de sigură.
Cel de al treilea lucru în care aș investi ar fi educația, pentru că degeaba mă dezvolt eu și câștig bani din imobiliare dacă generațiile tinere nu au parte de o educație sănătoasă care să ajute la a aduce schimbări importante în societatea noastră.
Adriana – Aici e simplu…în educație, prin dezvoltarea unor programe destinate copiilor.
Dacă ar fi să faceți o singură magie pentru a schimba lumea, care ar fi ea și de ce?
Alexandra – Aș da oamenilor doar cuvinte frumoase pe care să le folosească pentru a vorbi unii despre alții, fără a-i lăsa să le degenereze sensul.
Dacă am fi mai atenți la felul în care vorbim și scriem, am avea mai multă îngăduință față de ceilalți și am critica mai puțin sunt sigură că am simți un strop de magie în plus în viețile noastre
Adriana – Cred ca aș schimba mentalități, sunt convinsă că doar împreună putem schimba societatea și lumea, iar pentru asta avem nevoie de deschidere, toleranță, umanitate și cunoaștere.
Interviu realizat de Andra Dan, copywriter voluntar Happy Moms
Multi-interviu #Brașov cu Alexandra Ciucanu și Adriana Handaric – voluntarele fericirii
- 15 ianuarie 2019

Share:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Postări recente
Gabriela Brașoveanu – Din iubire pentru oameni
2 ianuarie 2022
Cine este Gabi? Inevitabil, cel mai ușor îmi vine să spun cine nu sunt. Dar voi spune cine sunt în …
Mădălina Popescu Duport – Iubesc oamenii și-mi iubesc muuult viața
18 octombrie 2021
Cine este Mădălina și care este povestea ta? În primul rând, mă bucur mult să ne cunoaștem, și sunt onorată că …
Dora Mache, Ioana Grigore și atelierele online
6 septembrie 2021
În plină pandemie, Dora și Ioana, au lansat ateliereonline.ro , o platformă de tip marketplace care oferă o selecție de ateliere online, …