Livingul

Livingul

Livingul

A trecut ceva timp de la ultima discuție legată de spațiile din cadrul locuinței. M-am tot gândit ce să abordez de aceasta dată și m-am oprit asupra livingului.

Noțiunea de living este nou împrumutată. Prescurtare de la „living room”, derivă din verbul limbii engleze „live”, care înseamnă „a trăi„. La noi este familiară noțiunea de „sufragerie”, atribuită totuși în mod eronat, pentru  la origini sufrageria definește camera în care se servește masăMai este cunoscut  salon sau cameră de zi. Tot mai des însă, este utilizat sub denumirea de living. Evidentspațiul cu această denumire nu definește strict camera în care trăieștiExprimă mai degrabă multitudinea de funcțiuni pe care le poate avea. Livingului nu îi este atribuită o funcțiune concretă de răspundere la nevoile fiziologice, nu răspunde nevoii de odihnă activă (decât cu unele excepții), nici nevoii de hrană, cu atât mai mult celei de evacuare reziduală. Livingul are un puternic caracter social și relaționalrăspunzând mai degrabă nevoii de interacțiune. Este un spațiu neutru, destinat atât membrilor familiei  indivizi, cât și familiei ca întreg. Este spațiul unde se reunesc personalități diferite ca  participe cu propriile caracteristici la specificul casei.
Din punct de vedere tehnic este încăperea cu cea mai mare suprafațăFiind destinat atât membrilor familiei care populează locuința din care acest spațiu face partecât și participanților ocazionali la viață de familie, livingul își are poziția în cadrul locuinței cât mai aproape de zona de intrare, pentru a nu perturba fluxul normal și pentru a nu încălca limitele de confort ale locatarilor prin accesul musafirilor la celelalte spații ale casei. Este pozițional adesea în axul intrării, astfel încât impactul vizual (odată ce ai pătruns în casă fie unul puternic și pozitiv, printr-o atmosfera invitantă.
Deservește ca și spațiu pentru activități de relaxare sau odihnă pasivă. Caracterul social capătă contur atunci când sunt organizate întâlniri sau petreceri la care participă și persoane din afara familiei.
Adesea este asociat cu locul de luat masaÎn multe locuințe spațiul nu permite amenajarea unui loc de luat masa de sine stătător, motiv pentru care livingul ajunge  răspundă și acestei nevoi de servire a meseiîn special când sunt mai mulți invitațiDin acest considerent este recomandată amplasarea în imediată apropiere a bucătăriei. Pentru o bună funcționaredistanța între bucătărie și locul de luat masa trebuie  fie cât mai mică și nemijlocită, transportul mâncării fiind astfel mai ușor de realizat.
Din această alăturare de spații s-a născut zona de tip „open space”, în care se reunesc în cadrul aceleiași zone livingul, locul de luat masă și bucătăria. Participarea la spațiu este mai activă, persoanele interacționează mai ușor, copilul se poate juca liniștit știinduși părinții aproape, mama e mulțumită  poate urmări copilul în timp ce găteșteTotuși, nu orice familie se simte confortabil cu acest tip de spațiuGătitul intensiv (prezent încă în multe familii românești) face de neevitat transferul de mirosuri către celelalte zone, fapt care creează neplăceriMulte familii optează pentru păstrarea individualității spațiilor.
Mobilierul nu este extrem de restrictiv. Sunt necesare locuri de așezat (canapele și fotolii), măsuța de cafea și ceva spații de depozitare (cărți sau decorațiunialături de aparatură media. În cazul în care deservește și zona de luat masămai sunt necesare masă și scauneleÎn rest, „the sky is the limit”, în ceea ce privește amenajarea. Având un puternic impact definitor pentru casăse acordă o atenție sporită acestui spațiuSe apelează la contraste cromatice și texturale, de transparență sau materiale.
Livingul conectează oamenii. Îi scoate din intimitatea camerei personale și îi reunește pentru împărtășirea activităților de pe timpul zilei. Apropie membri din familii diferite și participă activ la consolidarea relațiilor interumane. Nu cred  există cineva care  nu-și amintească sentimentul de apartenență la un grup simțit la un pahar de vin băut la un prieten în vizităSau mândria simțită când copilașul a reușit  construiască turnul de cuburi pe covorul din living. Bucurați deci de ce va oferă acest spațiu.
Articol scris de arh. Cristina Vechiu

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Postări recente

Gabriela Brașoveanu – Din iubire pentru oameni

Cine este Gabi?  Inevitabil, cel mai ușor îmi vine să spun cine nu sunt. Dar voi spune cine sunt în …

Citește mai mult

Mădălina Popescu Duport – Iubesc oamenii și-mi iubesc muuult viața

Cine este Mădălina și care este povestea ta? În primul rând, mă bucur mult să ne cunoaștem, și sunt onorată că …

Citește mai mult

Dora Mache, Ioana Grigore și atelierele online

În plină pandemie, Dora și Ioana, au lansat ateliereonline.ro , o platformă de tip marketplace care oferă o selecție de ateliere online, …

Citește mai mult
Shopping Cart
Scroll to Top