Interviu cu Teofana Grecea, despre Creatorul interior și Eliberarea Traumei

56537457 428093644667886 2122500604923215872 nDespre Teofana nu pot să spun decât că este o oază de lumină și zâmbet. Mi-a descrețit fruntea total acest interviu revelator, care a venit cumva în momentul perfect să ne umple spiritul de primăvară.
Iată ce ne spune ea…
Toate emoțiile și tensiunile pot veni și trece cum trec norii pe cer.”
„Un om cu adevărat liber este cel care alege să se elibereze de tiparele lui și acționează în această direcție.”
„Aș deschide mințile oamenilor către potențialele infinite de Creație din interiorul ființei care sunt.”
În plus, are câteva sfaturi eliberatoare speciale pentru noi, antreprenoarele Happy Moms.
Pe Teofana o găsiți oficial aici – http://www.ro.teofanagrecea.com/
1. Cine este Teofana Grecea? Definiția poate fi oricât de realistă sau artistică…
Teofana Grecea este un om pasionat de Realizare în viața asta. Realizarea pentru mine este a-mi permite să percep și să acționez cu tot ceea ce sunt: înțelepciunea sufletului meu, experiența aspectul uman, Creatorul care sunt. Experimentez asta eu cu mine și apoi aduc experiența mea în serviciul celor pasionați de a trăi și alege conștient. Nu știu dacă asta se încadrează la realist sau artistic mai mult.
2. Povestiți-ne despre Clubul Creatorilor. Cum s-a născut, cine face parte din el, care este Misiunea lui?
Clubul Creatorilor este un proiect care a pornit din pasiunea mea și a Danielei Bercu, un terapeut și Om extraordinar, de a desăvârși arta de a trăi. Ne-am dorit să creăm o comunitate și un spațiu în care să manifestăm ca oameni un nou potențial: să ne bucurăm de viață cu creativitate, grație și înțelepciune. Ne întâlnim împreună pentru ca experiența noastră în această viață să devină o alegere și o bucurie, fără răni și îndoieli; pentru a putea alege ce vrem să experimentăm conștient. 
 
Cum putem trăi în mediul social cu sufletul ușor? Cum ne creăm o viață plină de bucurie cu responsabilitate? Cum ne onorăm pe noi înșine prin alegerile de zi cu zi? Cum manifestăm potențiale noi, frumoase, vibrante, senzuale în viața noastră? Cum integrăm aspectele noastre? Cum aducem pace și vindecare în noi și în relațiile noastre? Cum creăm afaceri și relații frumoase, armonioase? Cum facem schimbări când ne simțim blocați? Toate acestea sunt întrebări la care Creatorii noștri și-au găsit răspunsul de-a lungul timpului în spațiul pe care l-am creat. Ne vedem la retreaturi de 3 ori pe an, de 2 ori în Bucovina timp de 3 zile și vara 7 zile în Grecia, la ateliere de câteva ore în Iași și la întâlniri spontane pentru a ne bucură împreună. 
 
La retreaturi energia de grup ne susține, iar îmbinarea timpului liber, a activităților de grup și a conștientizărilor profunde crează un spațiu în care ne reîmprospătăm sufletește. După retreaturi apar schimbări în dinamica vieții participanților, greul devine ușor, ceea ce credeau că ii blochează devine o treaptă în viața lor care le dă energie de schimbare, prezentul devenind trecutul vindecat. Clubul Creatorilor este un proiect care ne aduce multă bucuria și pe care îl pregătim cu drag pe parcursul întregului an, integrând mereu ceea ce este relevant pentru participanții noștri în etapa în care se află. Următorul retreat va avea loc de pe 4 pe 11 iunie într-un loc drag sufletului nostru, o bucățică de paradis în Develiki, Grecia. Mă puteți contacta pentru detalii dacă rezonați, mai sunt câteva locuri libere.
3. Vrem să știm cât mai multe detalii despre TRE® sau Exercitii de Eliberare a Tensiunii & Traumei. De unde avem atâtea tensiuni adunate în noi și cum le putem veni de hac?
Tensiunea este un rezultat natural al vieții. Atât timp cât trăiești uneori te înfurii, stresezi, întristezi, tensionezi. Toate emoțiile și tensiunile pot veni și trece cum trec norii pe cer. Problema, precum ai punctat, este faptul că noi le adunăm. Ne identificăm cu emoțiile noastre și în loc să le permitem să fie ceea ce sunt, doar energie în mișcare, ceva fluid, le solidificăm, neacceptându-le, luptându-ne cu ele și astfel le dăm forță, iar ele se transformă în tipare, modele de comportament, obișnuință și atunci când majoritatea oamenilor le repetă devin chiar normă socială. A devenit normal să fim triști, stresați, nemulțumiți și neîmpliniți pe termen lung în viață noastră și asta lasă urme pe corpul nostru fizic, deoarece corpul stochează informația momentelor copleșitoare pentru a se putea adapta. Astfel ajungem să fim rigizi, inflexibili, cu dureri de spate, umeri, cap și chiar să somatizam anumite boli. 
 
Corpul are deja o modalitate de a elibera toate acestea: mecanismul de tremur. El se activează automat când ne simțim în pericol (l-am experimentat cu toții când am avut un accident, ne-am speriat, am avut mari emoții, poate o prezentare stresantă sau un examen) pentru a elibera încărcătura corpului. Majoritatea animalelor au acest mecanism de auto-reglare și auto-vindecare, câinii, gazelele, rațele se scutură după o răfuială, pisica toarce – vibrație care ii susține vindecarea tendoanelor și fasciilor etc. Și noi avem această capacitate de a elibera tensiunile din corp și a ne echilibra sistemul nervos dar ne-am reprimat-o, văzând-o că un semn de slăbiciune, îmbătrânire, nebunie, lipsă de control. 
 
TRE® sau Exerciții de Eliberare a Tensiunii & Traumei sunt o modalitate de a ne re-împrieteni și re-obișnui cu mecanismul de tremur, modul natural al corpului de a elibera, experimentandu-l conștient, într-un spațiu sigur. Scopul este ca după câteva sesiuni (6-8) în care suntem ghidați de un facilitator certificat să devenim capabili să îl experimentăm singuri astfel având o metodă simplă, ușor de practicat, prin care să putem elibera stresul de zi cu zi, întorcându-ne la o stare de naturalețe, sănătate și armonie fizică și psihică, iar apoi menținând-o prin practică. Așa cum facem duș fizic, acesta poate fi văzut că un duș interior, care ne ajută să ne curățăm de emoții, dezechilibre hormonale și lupte mentale.
4. Dacă ar fi să definiți 5 pași ai unei Transformări interioare adevărate, care ar fi aceștia?
Onestitatea și asumarea responsabilității – a recunoaște față de noi înșine că avem o problemă trebuie să fie primul pas, iar apoi asumarea faptului că am contribuit, am ales, conștient sau nu, să fim în acest impas, motiv pentru care ne asumăm responsabilitatea pentru a ieși din el.
Urmează conștientizarea impactului pe care comportamentul nostru actual îl are în viața noastră – care sunt prețurile pe care le plătim (sănătate, dezechilibru psihic, relații ce ne golesc, stări de anxietate…) și care sunt beneficiile pe care le obținem? Acesta este un pas important pentru că, oricât poate fi de neplăcut să recunoaștem, nu există nici o situație sau dinamică care să se repete în viața noastră, din care să nu avem beneficii, chiar dacă uneori ele sunt foarte subtile sau ascunse. Chit că e o boală, lipsă de abundență, relații abuzive în care intrăm, sau tipare de a trăi în nemulțumire/furie/frică, orice situație sau stare în care ne aflăm în mod repetat ne aduce ceva ce mintea noastră prețuiește: atenția celor din jur, beneficii financiare, o stare de superioritate etc. Uneori poate fi un program puternic de supraviețuire în spate, o credință blocată dintr-un eveniment traumatic: „Dacă nu fac așa, mor” și atunci beneficiul subînțeles este supraviețuirea.
Alegerea de a schimba – poate părea implicit sau evident dar nu este. După ce am conștientizat ce avem de câștigat din comportamentul nostru și care este prețul pe care îl plătim trebuie să alegem cu onestitate dacă acest program ne mai servește, dacă vrem să continuăm așa sau dacă vrem să facem cu adevărat o schimbare, să exprimăm un alt potențial.
Eliberăm și avem încredere – dacă alegem că acest comportament nu ne mai face cinste și nu ne mai servește, îl eliberăm. Nu ne luptăm cu el, nu ne judecăm pentru că l-am experimentat, pur și simplu alegem cu fermitate să îi dăm drumul și să nu mai intrăm în aceste dinamici de manipulare, joc de putere și seducție. Alegem ce vrem punem în loc: claritate, înțelepciune, compasiune, creativitate, pace, bucurie. Respirăm și avem încredere, iar apoi doar ne observăm zi de zi comportamentul, gândurile. Odată eliberat tiparul de comportament avem încredere în alegerea făcută, știind că a fost un obicei puternic la care va fi tentant să ne întoarcem pe viitor. Ne observăm, iar atunci când vedem că am intrat iar în același joc, respirăm profund, ne întoarcem la alegerea făcută de a-l elibera și acționăm diferit. În timp, tiparul nu ne va mai atrage cu aceași forță și vom observa cu mai multă claritate, mai rapid când apare, ajungând la un punct in care vom schimba dinamica cu ușurință.
5. Primul lucru care apare scris atunci când se accesează site-ul dumneavoastră, este „Lumea are nevoie de oameni cu adevărat liberi, care își permit să trăiască conștient, fără limitări, în bucurie și pace.” Ce înseamnă de fapt oameni Liberi?
 
Un om cu adevărat liber este cel care alege să se elibereze de tiparele lui și acționează în această direcție. Avem în noi toate potențialele imaginabile și noi alegem constant din 2, 3 cu care ne-am familiarizat, obișnuit de-a lungul vieții. Suntem liberi atunci când manifestăm cu discernământ potențiale noi și experimentăm cu îndrăzneală stări noi de a fi, precum creativitatea, pacea, bucuria, claritatea sau înțelepciunea.
6. Ce reprezintă pentru dumneavoastră Starea de Creator și ce se răsfrânge din ea, în viața de zi cu zi?
Starea de Creator este a fi conștient în moment, în experiență că faci o alegere. Spre exemplu: atunci când speli vase și gândul îți zboară la o conversație pe care ai avut-o cu cineva în contradictoriu, dai curs gândurilor despre ce ai fi putut face, spune, cât de nedrept a fost, simți cum începi să te tensionezi, întuneci, intri într-o stare de frică/furie/nemulțumire și…observi asta. Dacă alegi să continui în această direcție o faci conștient pentru că vrei să experimentezi frică, furia, nemulțumirea, nu ca victima, și dacă alegi să îți investești timpul și energia altfel, respiri profund și chiar faci altceva. Îți pui o melodie veselă, dansezi două minute, cânți, îți pui o floare în păr, suni o prietenă care știi că te-ar putea susține să îți schimbi starea, acționezi diferit de cum ai face-o în mod normal și apoi te întorci la spălatul vaselor dar cu bucurie. Acesta este doar un exemplu dar se aplică și când conduci, când ești în mijlocul unei conversații cu familia sau la serviciu, când completezi un raport etc; în fiecare moment te poți observa și poți alege să faci ceva diferit. Asta ne schimbă modul în care trăim, în care ne percepem pe noi înșine, pe ceilalți și realitatea înconjurătoare. Starea de Creator este în afara dualităților victima – abuzator, femeie – bărbat,  lumina – întuneric, este aducerea unor potențiale noi și ne schimbă întreaga viață.
7. Cum putem descoperi și hrăni Maestrul din interiorul nostru?
Maestrul din interiorul nostru este o metaforă pentru înțelepciunea noastră. Alegerile pe care le facem ne creează realitatea și prin intermediul lor ne descoperim și conectăm la înțelepciunea noastră sau nu. Ea este acolo pentru fiecare și în orice moment în care alegem să ieșim de pe pilot automat, din comportamente mecanice, dinamici inconștiente și să fim într-o stare de observare și acceptare față de ceea ce se întâmplă în interiorul și în jurul nostru, Maestrul nostru interior e lângă noi. Având încredere să acționăm din înțelepciunea noastră, care e dincolo de minte, este o stare de a fi, alegem să „hrănim” Maestrul nostru interior. Să îl hrănim, adică să îl invităm în viață noastră, să ne permitem să fim mai mult decât o minte, să ne permitem să fim un Spirit cu discernământ în materie care se folosește de minte ca un instrument, ca un GPS, nu este posedat de ea. Acesta este spațiul interior în care ne putem și bucura cu adevărat.
8.  Dacă ar fi să dați cele mai puternice 3 sfaturi femeilor din comunitatea Happy Moms, care ar fi acestea? Provocare – cele 3 sfaturi să înceapă cu „Ar fi bine pentru tine să nu…”
Voi ocoli provocarea de a începe cele 3 sfaturi cu „Ar fi bine pentru tine să nu…” pentru că am observat că toți știm ce ar fi bine să nu facem, natural din bunul nostru simt interior. Aș vrea în schimb să ofer 3 unelte simple prin care să putem ieși din zbuciumul de zi cu zi.
Respiră – Când respirăm profund creierul nostru primește mesajul că suntem în siguranță, că ne dăm acceptul asupra vieții și îl transmite întregului nostru sistem. Atunci când ne simțim împovărate, speriate, tensionate, confuze, respirăm superficial și inconștient. Dacă ne luăm doar un minut să respirăm profund și conștient fără să dăm curs gândurilor, doar observându-ne corpul și senzațiile din el, sistemul nostru nervos se calmează și vom avea acces la un alt nivel de soluții pe care chiar cu un minut înainte nu îl vedeam. Respirația conștientă este cea mai simplă și eficientă metodă de a ne întoarce la noi, nu degeaba este la baza tuturor practicilor de mindfulness, spiritualitate, meditație, eliberare somatică, sport de performanță și chiar rugăciune. Respirația conștientă este un instrument extraordinar de terapeutic care ne este mereu accesibil. Să îl folosim!
 
Permite – Suntem obișnuite să forțăm, să ne luptăm sau diametral opus să fim pasive, delăsătoare când ceva ne copleșește. Permiterea nu este niciuna dintre acestea. Când permitem, ne permitem pe noi cu tot ceea ce suntem. Acceptăm starea și contextul în care ne aflăm și ne permitem să simțim că suntem mai mult decât atât. Nu suntem doar femeie, mama, fiica, soție, angajată, antreprenoare sau orice alt aspect manifestăm in acest moment, suntem și un suflet curajos, un Maestru înțelept, o conștiința mult peste ceea ce putem noi percepe. Permitem și acestor părți din noi să se manifeste.
Ai încredere – Tindem să „avem încredere” adică să dăm curs, să ne bazăm pe ceea ce este dovedit. Problema este că ceea ce ne-am dovedit noi până acum ca suntem nu este nici 0.1% din potențialul pe care îl avem. Așa că noi ne bazăm pe și continuăm să hrănim, dezvoltăm un aspect limitat pe care l-am manifestat până acum. În momentele de zbucium ai încredere și  în înțelepciunea ta, în conștiința care ești, în capacitatea ta interioară de a găși cele mai creative soluții, în bunătatea din inima ta, în bunul tău simț interior, în lumina care ești, în claritatea cu care ești capabilă să comunici. Având încredere în aceste potențiale din noi, chiar dacă le-am manifestat prea puțin până acum, având încredere că ele există și ne sunt accesibile, putem începe să le aducem în această realitate și să le experimentăm în viața noastră.
9. Ce înseamnă pentru dumneavoastră Normalitatea?
Uitându-mă la lumea în care trăim aș spune că normalitatea este o cușcă gri, un mediu limitat, o condiționare în care ne-am păcălit că suntem în siguranță, chiar dacă odată ce aspirăm, ne raportăm și identificăm cu ea ne îndepărtăm de naturalețe, creativitate și bucurie. Suntem foarte ușor de manipulat ca masă de oameni atunci când aspirăm la normalitate sau ne luptăm cu ea, pentru că în oricare dintre variante îi suntem sclavi investind energie în ea. Trebuie să acceptăm normalitatea, este un concept social pe care noi l-am creat și, în același timp, ca ființe suverane putem alege să creăm altceva infinit mai ușor și frumos, folosindu-ne imaginația și bunul simț interior.
10. Dacă ar fi să faceți o singură magie pentru a schimba lumea, care ar fi aceasta?
Aș deschide mințile oamenilor către potențialele infinite de Creație din interiorul ființei care sunt. Altfel spus, aș deschide porțile ferecate în interior și aș elibera creativitatea fiecărui om. Cât de frumoasă ar fi planetă noastră dacă noi ne-am manifesta cu grație pasiunea de a fi Creatori? Îmi saltă sufletul de bucurie doar imaginandu-mi. Am încredere că într-o zi asta vom crea și mă bucur să fiu parte din această călătorie, oricum va arata acest parcurs.
Articol redactat de către Andra Dan, copywriter voluntar Happy Moms

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Postări recente

Gabriela Brașoveanu – Din iubire pentru oameni

Cine este Gabi?  Inevitabil, cel mai ușor îmi vine să spun cine nu sunt. Dar voi spune cine sunt în …

Citește mai mult

Mădălina Popescu Duport – Iubesc oamenii și-mi iubesc muuult viața

Cine este Mădălina și care este povestea ta? În primul rând, mă bucur mult să ne cunoaștem, și sunt onorată că …

Citește mai mult

Dora Mache, Ioana Grigore și atelierele online

În plină pandemie, Dora și Ioana, au lansat ateliereonline.ro , o platformă de tip marketplace care oferă o selecție de ateliere online, …

Citește mai mult
Shopping Cart
Scroll to Top