Interviu cu Mihaela Mathe, trainer de public speaking pentru copii

Simt de câțiva ani că generațiile care vin în urma noastră vin cu o energie incredibilă de a schimba lumea. Au o putere de nestăvilit pentru că au resursele pentru tot ceea ce își doresc, dar și o inspirație creativă nemaipomenită. Au încredere în ei. Sunt dârzi, neînfricați. Uneori totuși, unii au nevoie de un mic imbold pentru a putea ieși din carapacea pe care însăși societatea ne îndeamnă să ne-o creăm. Mihaela Mathe își dedică o parte din existență fiind această inspirație și educator pentru ei. Vă invit să descoperim o Doamnă de poveste care oferă copiilor, tinerilor și adolescenților uneltele de care au nevoie pentru a fi ei înșiși, în lumea lui copy-paste.24301406 10208147769450689 2355781720257157792 n

  1. Cine este Mihaela Mathe si care este povestea ei? Vă rugăm să vă descrieți în câteva (cât mai multe, ne-am dori!) cuvinte.

“Totul în joc, nimic în joacă!” acesta este mottoul meu, indiferent de circumstanțele în care acționez.
Sunt omul care caută mereu  ofere celor din jur inspirația zilnică pentru a merge mai departe. Pasionată de basmele pentru copii, sunt fan-ul numărul unu al copilului meu în vârstă de 6 ani, David-Mihail, cel care îmi oferă mie zilnic porția de inspirație pentru a merge mai departe.
Coordonez în calitate de Director Executiv al companiei One Smart Star România, un proiect în domeniul telecomunicațiilor, iar în timpul liber, care îmi rămâne în cursul săptămâniisunt trainer de public speaking pentru copii. Un proiect de suflet în care modelez alături de părinți generația copiilor, care vor să capete încredere în ei, pentru care frica de a vorbi în public  nu existe. Copii care sunt îndrumați și nu criticați. Copii care vor fi întotdeauna cu un pas înaintea celorlarți, doar pentru  au decis  deprindă tainele artei de a vorbi în public.
Sunt mereu în căutarea de noi aventuri creative, care   ajute  descoper lucruri noi și din care pot crea instrumente noi de educare a juniorilor din cadrul comunității Speakers Junior.
 

  1. One Smart Star Romania si Speakers Junior – două proiecte de referință pentru dumneavoastră. Ce reprezintă ele și cu ce se ocupă?

 Două proiecte de referință diametral opuse,  spune, care scot la lumina două laturi personale, cea de leader și cea de trainer, profesor.
One Smart Star România, o companie înființată în anul 2010, care expune pe piața locală serviciul One Smart Star Number, un sistem internațional inovator, dedicat companiilor mari și mijlocii. Un instrument de marketing și vânzări, care influențează semnificativ promovarea unei companii, a serviciilor și relația acesteia cu Clienții. Un număr scurt unic de contact, de format asterisc (*) și patru cifre, sau patru litere (ex.*2272 sau *CASĂ), simplu de utilizat și ușor de memorat, care crește nivelul de răspuns al potențialilor clienți și are un impact semnificativ în progresul fiecărei companii.
Speakers Junior, o comunitate de copii și tineri dedicată dezvoltării abilității de a susține prezentăriîn special în fața unui public. Așa cum mușchii corpului se pot antrena prin activități sportive, tot așa, copiii și adolescenții care au nevoie  își dezvolte mușchiul vorbirii participă la sesiunile de training ale Speakers Junior.
Ne întâlnim atât la București cât și la Brașovîntr-un cadru prietenos pentru a deprinde tainele artei de a vorbi în public.
Pe linia acestui proiect se înscrie și publicarea, în vara anului 2016, a primului manual cu tehnici de public speaking pentru copii și adolescenți “De la cuvânt la mesaj. ABC-ul vorbitului în public”.
 

  1. Ați scris despre Îmbrățișare  metodă de comunicare. E ceva ce cred  toate femeile vor  știedupă atât de multe păreri despre arătarea afecțiunii față de copii. Care este opinia dumneavoastră despre acest subiect?

îmbrățișare scurtă poate șterge lacrimi, un singur cuvânt bun ne poate umple inimile de bucurie și un zâmbet de o clipă poate schimbă lumea.
Am reînvățat ce înseamnă o îmbrățișare în ultimii 6 ani, mai exact de când David mi-a împărtășit această valoare extraordinară, pe care copiii o dăruiesc necondiționat.
îmbrățișare este reconfortantăea poate pune la loc bucăți din tine pierdute de-a lungul timpului, poate alunga singurătatea și temerile și îți poate umple sufletul de fericire.
Deși pare surprinzător, anumitor oameni nu le place  fie îmbrățișați, deoarece acest gest le provoacă disconfort, sau le lasă impresia  le invadează spațiul personal. Cu toate acesteaadevărul este  îmbrățișările au o putere vindecătoare și fiecare persoană are nevoie de una la un moment dat în viață. Eu văd îmbrățișarea  pe o terapie de moment.
 

  1. Povestiți-ne despre comunicarea non-verbală la copii. Ce ar trebui să știe orice părinte despre acest subiect?

 generaliza mai exact subiectul, la ceea ce înseamnă comunicarea nonverbală pentru noi toți din perspectiva unei comunicări eficiente și clare, din perspectiva a ceea ce ar fi bine  cunoaștem noi ca adulți și  susținem în dezvoltarea copiilor noștri.

Mi-aduc aminte de reacția mea, atunci când am văzut o înregistrare video cu una dintre primele mele prezentărifăcute în cadrul unui curs de public speaking. Nu știam  voi fi filmată, tocmai pentru a surpinde “naturalețea” momentului. Nimic din ceea ce credem în mintea mea  a ieșit bine, nu arăta așa de bine pe filmare. Pe scurt un haos nonverbal. Abia atunci am realizat  trebuie  depun mai mult efort pentru a arăta natural și a avea un ton adecvat, conversațional.
Puțini dintre noi ne gândim la felul în care vorbim, gesticulăm, mergem sau arătămpână în momentul în care ne vedem într-o înregistrare video și cred  fiecare ar trebui  aibă această experiență măcar o dată.
Nu trebuie  ne fie teamă  gesticulămmai ales  gestica reprezintă elementul major, care definește limbajul nonverbal. Studiile au arătat  gesturile chiar transmit publicului încredere în vorbitor. Însă, gesturile trebuie  fie naturale,  completeze firul ideilor expuse,  fie libere și folosite în momentele cheie ale mesajului, exact așa precum gesturile unui nou născut. Ne completăm mesajul verbal printr-o gestică adecvatălăsând povestea  ne coordoneze mâinile.
 

  1. Într-unul din articolele scrise pe http://motivonti.roați spus … „devenim tot mai puțin interesați în a comunica cu cei din jur și chiar mai mult refuzăm orice ocazie de a ne adresa în public, doar pentru  ne-am pierdut curajul copilăriei.” Ce este acest curaj al copilăriei și oare de ce ni l-am pierdut? Cum îl putem redobândi?

 ne reamintim de momentele frumoase ale copilărieicând ne cățărăm în copacii din fața blocului, fără  ne gândim la vreun pericol semnificativ, sau când ne întreceam cu săniile pe derdelușulcare se termină exact în strada principala, sau atunci când ne dădeam în leagăn și săream din el, fără nicio frică ce ne-am putea răni. De fapt, acele momente când acționăm liber determinați de plăcere, de joacă împreună cu ceilalțiAcesta este curajul despre care vorbesc ….. pentru  a fi curajos nu înseamnă  nu îți fie fricăci a acționa în ciuda fricii prezenteApreciează experiențajoacăte cu teama și ți voie  acționezi.
Anii trec, magia copilăriei dispare, iar odată cu integrarea din ce în ce mai mult în peisajul cotidian ne lăsăm modelați de tiparele pe care societatea ni le oferă. Devenim independenți, liberi ca adulțiînsă cunoaștem ce înseamnă responsabilitatea, autoritatea, sau limitele impuse. Simțim amenințareauităm de curaj și învățăm ce înseamnă frica. Iar, de aici fiecare știm ce se întâmplă.
De ce  nu îndrăznim  visam din nou, ca supereroi sau prințese?
De ce nu facem din nou lucruri îndrăznețe?
De ce nu căutăm  ieșim zilnic, din limita noastră de confort?
De ce nu acționăm?
 ne  căutăm mentori, care ne pot ajută  obținem mai mult decât ne dorim.
 îndrăznim  visăm mai mult decât ne-am putea imagina.
 pășim în afara cercului creat tot de către noi.
 acționăm cu încredere și  nu ne temem de eșec.
Așa ne redefinim curajul personal.
 

  1. În ce fel vă place să vă petreceți cel mai mult timpul liber?

Pentru mine timpul liber se împarte între întâlnirile de practică din cadrul Speakers Junior și timpul liber de weekend, pe care îl petrec împreună cu familia.
Atunci când  întâlnesc cu juniorii, totul se rezumă la joacă educativă, ceea ce implică creativitate, libertate de exprimare, inocența copilăriei, relaxare, imaginațieperseverență și feedback.
În weekend, totul se transformă în funcție de aria de interes a lui David, ceea ce presupune drumeții la munte, ieșiri în parc și reînvierea aventurierului Robin Hood, momente de lectură și interpretare povești, jocuri creative cu Lego, sau competiții creative. Pe scurt, copilăria și jocurile copilăriei.
 

  1. Care a fost cea mai mare conștientizare în anul 2018 și ce vă propuneți în 2019 diferit față de ce ați făcut până acum?

2018 este anul în care am implementat cu succes două proiecte noi în cadrul One Smart Star România, care mi-au confirmat  acolo unde există concentrare 100’%, există reușită.
Anul 2019, mi-a adus noi provocări, pe care însă le-am analizat și triat în funcție de cât de mult îmi ating punctele actuale de interes și concentrare, pentru , cu cât te împărți pe mai multe lături cu atât  șansă de a reuși se reduce. Multitaskingul nu este o opțiune.
 

  1. De ce credeti ca au copiii cel mai mult nevoie in zilele noastre, acum cand au totul la dispozitie? Cum filtram aceste nevoi?

Ați spus foarte bine “acum când au totul la dispoziție”, pentru  de aici pleacă ideea mea. Un “tot” care le ușurează viațaînsă care din punctul meu de vedere le limitează independența gândirii și a deciziei personale. Sunt conectați la tehnologia care le oferă perspective multiple, lăsându-i  aleagă din mai multe opțiuni, doar propria opțiune nu există. Au acces la informație, care circulă continuu, influențându-le acțiunile și orientărilelăsând-le foarte puțin spațiu pentru propriile idei. Au acces la orice, iar marea majoritate dintre ei se lasă purtați de valfără a-și impune propria voință.
Aici, ar trebui  intervenim noi, adulții din viața lor, însă abia după ce le înțelegem alegerile, pentru a  putea  intervenim pe o linie care  nu îi rupă de realitate,  nu devină retrași sau marginalizațici pur și simplu  înțeleagă cum filtrează informația, care sunt lucrurile care necesită un efort personal, sau când  spună stop și  lucreze singuri.
Am avut plăcerea de a discuta zilele trecute cu un grup de tineri, olimpici internaționali și câștigători ai mai multor competiții internaționale de roboticăTineri care îmi spuneau  sunt norocoși  s-au născut în acest mileniu, datorită tehnologiei pe care o au la îndemânădatorită informației multiple, însă totuși se simt mereu amenințați și sunt într-o alertă continuă pentru  pot ajunge  preia în loc  creeze. Iar, din acest motiv au ales  aibă proprii părinți ca și mentori, care  îi orienteze continuu spre cercetare și căutare personală.
 

  1. Ce înseamnă pentru dumneavoastră Normalitatea?

Cum îmi place mereu  ies din limită îmi depășesc granițele personale,  caut altceva decât ce existăîmi este destul de greu  definesc “Normalitatea”.
 vrea totuși  va răspund la această întrebareașa  pentru mine Normalitatea înseamnă  îți pierzi autenticitatea,  devii un tot cu ceilalți adopți sintagma “așa este normal”.
 

  1. Daca ar fi să faceți o singură magie pentru a schimba lumea, care ar fi aceasta?

Suntem cu toții parte din această lume și cred  o schimbare ar trebui  implice magia fiecăruia dintre noi. Așa lumea se schimbăevoluează.
Îmi place  fiu magicianul vieții mele și  descopăr magia personală a fiecărei persoane cu care vin în contact, din perspectiva a ceea ce creează.
 joc cu magie zilnic și sunt foarte încântată când văd transformările din jurul meu, când observ cum lucrurile evoluează și determină rezultate noi.  Obiectivele stabilite și atinse sunt schimbarea magică de care avem fiecare avem nevoie.
 

Interviu realizat de Andra Dan, copywriter voluntar Happy Moms

 
 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Postări recente

Gabriela Brașoveanu – Din iubire pentru oameni

Cine este Gabi?  Inevitabil, cel mai ușor îmi vine să spun cine nu sunt. Dar voi spune cine sunt în …

Citește mai mult

Mădălina Popescu Duport – Iubesc oamenii și-mi iubesc muuult viața

Cine este Mădălina și care este povestea ta? În primul rând, mă bucur mult să ne cunoaștem, și sunt onorată că …

Citește mai mult

Dora Mache, Ioana Grigore și atelierele online

În plină pandemie, Dora și Ioana, au lansat ateliereonline.ro , o platformă de tip marketplace care oferă o selecție de ateliere online, …

Citește mai mult
Shopping Cart
Scroll to Top