Interviu cu Daniel Osmanovici, despre proiectul 4 Dads și mentalități firești de tată

daniel osmanovici 4 dads
Despre Daniel Osmanovici nu auzisem niciodată până când mi s-a propus să fac un research în privința lui ca să pregătesc acest interviu. Și de la provocarea de a crea un interviu pentru un bărbat, printre atât de multe Doamne – provocare ce credeam că o voi gestiona ușor în jumătate de oră, am ajuns la o seară întreagă pe blogul lui, gândindu-mă ce idee grozavă este tot proiectul 4 Dads despre care o să aflați în minutele ce urmează. M-a răscolit teribil faptul că există bărbați în România care se ocupă cu asta, că am ajuns să trăiesc vremurile în care bărbații își susțin și ajută atât de mult soțiile și că Tații pot deveni inspirație și exemplu pentru cei care încă trăiesc cu mentalități vechi ce încep cu Trebuie. Nu vă mai țin pe ace, căci trebuie să citiți numaidecât despre ce e vorba și să vă umpleți inimile. Nu de alta, dar cred că începem să trăim vremuri foarte faine și merită să ne bucurăm de ele la maxim.

 

1. Cine este Daniel Osmanovici și care este povestea lui? Vă rugăm să vă descrieți în câteva (cât mai multe, ne-am dori!) cuvinte.
Am fost întrebat de câteva ori cine sunt eu. Am ales de fiecare dată să descriu ce fac, pentru ce ceea ce fac mă definesc și mă reprezintă și răspund la această întrebare. Sunt tată de doi copii, soț, alergător de maratoane, biciclist de cursă lungă, blogger, vlogger, deținător de record mondial și în timpul liber merg la muncă. Am avut ocazia în cei 13 ani de televiziune să descopăr multe despre mine, despre ce îmi place și ce fac bine. Am avut noroc de o astfel de ocazie în care povestea mea a prins formă și fond. Dacă ar fi să extind puțin aș aduga că am avut parte de o copilărie cu cheia la gât, la bunici pe malul gârlei. O adolescență cu plecări în familie să descopăr și să învăț despre țara noastră. Apoi liceul și facultatea cu cortul și cu gașca de prieteni. Apoi mi-am găsit jumătatea și am făcut salturi mari și pozitive în viața profesională și personală. Așa am ajuns în punctul în care pot face descrierea și enumerearea de la început. Acum am pornit @4dads și doresc să schimb alături de alți trei tați o mulțime de lucruri care ar ajuta copiii, familia, părinții. tineți-ne pumnii pentru că pe 23 martie vom fi live ….în fața publicului pentru a susține tot ceea ce credem noi.

 

2. Sportiv amator, deținător de record mondial? Vrem să știm detalii despre cum se ajunge de la una la alta! 
Fiecare ne căutăm echilibrul sau modul de a lăsa lucrurile care ne apasă în afara casei și a familie, sau așa ar fi indicat. Eu unul am descoperit că alergarea reprezintă modul în care pot da restart sau reset le multe chestiuni. De la alergarea până la a merge pe bicicletă constant au fost doar 94 de kilometrii. Altfel spus prima tură pe o șa după foarte multă vreme. Restul este istorie, pentru că acum merg în mod constant la competiții, ajung să urmăresc programe de antrenament, nutriție, echipament …sportiv amator cu speranțe de semi-profesionist. Faptul că am îndrăznit să merg spre sportul de anduranță m-a făcut să mă gândesc la o încercare de record mondial. După o discuție scurtă, două zile de antrenament, 3 de somn și pauză la bunica mea am stat 37 de ore și 11 minute în direct, non-stop, am vorbit cu peste 76 de invitați și am strâns din donații via sms peste 120.000 euro. Cumva, acum când povestesc despre asta, observ că cele două au mers mână în mână și se ajută una pe cealaltă. Restul este istorie.

 

3. Pe noi, Mămicile Fericite, ne pasionează Tăticii Fericiți. Ce înseamnă 4 Dads și ce ne puteți spune inedit despre fiecare din voi (Alex Zamfir, Dan Cruceru, Cezar Ionașcu)?
@4dads înseamnă un efort a 4 tați de a arăta taților că viața nu se termină după ce au un copil, vor să arate mamelor că un tată implicat înseamnă un beneficiu pentru mamă și pentru familie. Cum sunt ceilalți tați? Ei se descriu foarte bine, eu îi văd ca fiind dedicați, poate ușor exagerați, diferiți dar dorinici să își facă copilul și familia fericită, își doresc să arată că se poate și altfel decât fugit de acasă, divorțat, băutor sau violent. Poza lui Dan poate fi pusă în dreptul definiției tată de fată, Alex cred că respiră și trăiește mai mult decât realizează pentru băiatul lui, iar Cezar este un uriaș blând, iubitor, creștin dar categoric. Chiar dacă ne contrazicem pe diverse subiecte, iubirea pentru copil și famlie, experiențele din copilărie și lecțiile de bine pe care vrem să le dăm mai departe …ne unesc.

 

4. Ce vă place cel mai mult și ce vă place cel mai puțin la acest proiect?
Cred că am răspuns cu ultima frază legat de ce place. Ce surprinde pe foartă multă lume este cum 4 oameni diferiți reușesc să stea la un loc, cum reușesc să facă acel compromis pentru a urmări un scop mai înalt decât ei și orgoliile lor.
Ce nu îmi place? Nu știu dacă e ceva care nu place, mai repede e vorba de momente în care deranjează încăpățânarea pe anumite subiecte, dar cum nu durează mult atunci nu reprezintă o problemă.

 

5. Ce credeți că le lipsește taților din România ca să fie la fel de deschiși la parenting ca și mămicile? Ce s-ar putea face în privința asta?
Parenting? Sunt prea puțini care înțeleg și stiu ce este acela. Nici unul dintre noi nu face parenting. Noi ne povestim experiențele și spunem care sunt învățămitele pe care le-am tras din ce am trăit. Ca să fii deschis la ceva cred că trebuie să te împaci cu trecutul, să îl înțelegi, să înveți din el și așa vei putea merge mai departe. Prea puțini o fac. Ce înseamnă parenting? Câți sunt de acord cu definiția sau definițiile scrise …nu știu, dar ce știu este că echilibrul, înțelegerea și colaborarea, calmul sunt elemente care pot face din relația părinte-părinte și relația părinte-copil una normală și frumoasă. Cred că asta e valabil atât pentru tați cât și pentru mame.

 

6. Am citit articolul https://www.danielosmanovici.ro/cum-mi-au-schimbat-copiii-casa/ și ne-a plăcut mult ideea asta. Chiar așa, ce au mai schimbat copiii în afară de casă?
Hahaha, mulțumesc pentru că m-ați citit. Îmi dau seama acum că schimbarea va continua și că după ce vom avea casă mai mare, vor sta cât vor sta, apoi voi rămâne cu soția singuri. Camerele vor deveni doar dormitoare de folosit din când în când și apoi locul unde vor sta nepoții. Ce au mai schimbat? Cum fac sport și intensitatea la care îl fac, cum îmi iubesc soția și cum îmi apreciez prietenii, cum mă uit la mașini sau la jucării, cum văd concediile sau depozitele bacare, cum arată relația cu părinții mei sau cum mă îngrijesc. Recunosc că îmi place că Tea se laudă cu mine.

 

7. Ce e mai pe suflet – blogging sau vlogging și de ce? În ce mod îi este unui bărbat din 2019 mai ușor și mai convenabil să se expună în mediul online?
Îmi place să scriu, dar e mai ușor să vorbesc în fața unei camere. E nevoie de timp pentru amândouă, dar filmatul ocupă mai mult timp și poate balanța se înclină în această direcție. Singurul mod în care nu te expui este să nu ai niciun cont pe social media și să ai un telefon clasic. La nivelul de activitate din timpul unei zile este exclus să mă aflu în această situație. Cred că Instagramul este mai pe sufletul meu, dar ajung (probabil din obișnuință) să folosesc mai mult Facebook-ul.

 

8.  Dacă ar fi să dați cele mai puternice 3 sfaturi femeilor din comunitatea Happy Moms, care ar fi acestea?
Sfaturi? Fac asta doar după ce vorbesc cu omul, dar și atunci fac sugestii. Dar voi încerca un sfat. Rolul unui tată/bărbat/partener este atât de important pe cât îi permiteți să fie! Nu îl excludeți, dimpotrivă, ar trebui să fie parte din toate aspectele vieții voastre de cuplu/familie. Alte sfaturi …doar față în față.

 

9. Ce înseamnă pentru dumneavoastră Normalitatea?
Doi copii care îmi spun că mă iubesc, o soție care pregătește cafeaua dimineața, alergarea în parc și tura cu bicicleta, masa de duminică de la mama cu toți ai casei …

 

10. Dacă ar fi să faceți o singură magie pentru a schimba lumea, care ar fi aceasta?
Asta e o întreabre pentru participantele la concursurile de miss. NU există nici o magie, nici trei dorințe, nimic care să facă schimbarea atât de mare, plus că nu am căderea să știu ce este bine pentru atâtea miliarde de suflete. Ce cred eu că este bine, normal poate fi rău pentru mulți alții. Puțină toleranță nu ar strica și respect reciproc.

 

Interviu realizat de Andra Dan, copywriter voluntar Happy Moms

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Postări recente

Gabriela Brașoveanu – Din iubire pentru oameni

Cine este Gabi?  Inevitabil, cel mai ușor îmi vine să spun cine nu sunt. Dar voi spune cine sunt în …

Citește mai mult

Mădălina Popescu Duport – Iubesc oamenii și-mi iubesc muuult viața

Cine este Mădălina și care este povestea ta? În primul rând, mă bucur mult să ne cunoaștem, și sunt onorată că …

Citește mai mult

Dora Mache, Ioana Grigore și atelierele online

În plină pandemie, Dora și Ioana, au lansat ateliereonline.ro , o platformă de tip marketplace care oferă o selecție de ateliere online, …

Citește mai mult
Shopping Cart
Scroll to Top