Interviu cu Bianca Bucă, jurnalist, designer vestimentar și scriitoare

42563698 2059174340780594 3433006018693431296 nDe fiecare dată când m-am întâlnit cu Bianca, fie la o emisiune radio, pe scenă sau la evenimente, mi-a transmis întodeauna o stare vie, o vibrație aparte, foarte înaltă, colorată, palpând de energie. Bianca are darul de a transmite din vioiciunea și pasiunea ei teribilă pentru tot ce face, fiecărui om ce se află în raza ei de lumină.
Astăzi, o cunoaștem aici, în locul nostru preferat, căsuța Happy Moms. Un jurnalist, designer vestimentar și de curând scriitoare, Bianca Bucă lansează azi, împreună cu Dana Lupșa, Alina Moldovan și Diana Mihăilă, cartea Aventurile lui Mimi – educație financiară pentru întreaga familie.
Detalii despre eveniment găsiți AICI.
Iar pe Bianca o puteți descoperi în unul din următoarele locuri:
Bya Fashion
Bianca Bucă
1. Cine este Bianca Bucă? Definiția poate fi oricât de realistă sau artistică…
Bianca Bucă? Este omul pentru care nimic nu a fost imposibil dacă și-a dorit cu adevărat. Omul care trăiește realitatea în toate variantele ei artistice. Omul care pretuieste fiecare clipă, fiecare moment, fiecare seamăn din viața sa, fiecare suflet ce îi colorează existența. Este omul jurnalist de aproximativ 2 decenii, este omul designer vestimentar, dar și omul care iubește scena și energia ei absolut fantastică de la o vârstă fragedă, este omul care a absolvit zeci de cursuri, omul competitiv pentru care pasiunea vieții sale a fost studiul. Bianca Bucă este omul care călătorește, care adoră să gătească, să citească și să bucure din plin de cel mai frumos colț din lume… casa sa. Pe scurt… Fata ambițioasă până peste măsură, visătoare până la stele și înapoi, simplă și complexă în același timp, care în 2001 venea singură și emoționată, pentru prima oară la poalele Tâmpei la Facultatea de Drept, din orașul copilăriei ei și al Nadiei Comăneci, Onești, cu un statut de mica vedetă locală, într-un oraș mare despre care nu știa nimic și nici orașul nu o știa pe ea, dar care era ferm convinsă că lucrurile se vor schimba, cu siguranța, dacă își va urma inima.
2. Jurnalismul este prima ta dragoste. Care au fost cele mai importante momente din cariera ta profesională în media? În ce fel te-au format să fii omul de azi?
“Dum spiro, spero”, Aprilie 1998, “Foaie de inimă”, așa suna primul titlu al primului meu articol scris pentru ediția inaugural a ziarului Colegiului “Petru Poni” Onești – “Generația 9”. Totul a început cu o Foaie de inimă și nu a durat foarte mult până când a apărut și prima claborare cu un radio, Radio 21 Onești în calitate de corespondent a liceului.
Anul 2005, anul absolvirii Facultății de Drept, dar și anul în care am urmat calea inimii. Pe televizoarele din țară răsuna șansa de a-mi împlini visul preselecțiile pentru cursul de media de la MTV România. Nici pregătire pentru lucrarea de licență și nici ideea de a face naveta preț de câteva luni Brașov – București nu m-au oprit să îmi îndeplinesc visul și… DA… am reușit să fiu acceptată din sute de visători și să mă perfecținez cu specialiști în domeniu ca redactor-reporter.
Primăvara anului 2006, anotimpul schimbărilor și al primului pas important. Nicio clipă nu m-am gândit să profesez în domeniul juridic. Știam că va veni șansa mea și a venit cu un anunț mic în ziar, la Transilvania Expres, se căutau redactori la Departamentul Femina, știam și simțeam că acolo urma să fie locul meu, însă mi-am trasat un obiectiv clar… stau un an si apoi plec în televiziune.
Un an mai târziu, în același ziar local pentru care acum lucram a aparut un alt anunț… un post liber la televiziune pe atunci regional TVS Brasov. Doar de câteva minute am avut nevoie ca să mă hotărăsc, iar într-o săptămână eram angajată în locul în care urma să îmi petrec următorii aproape 10 ani ai activității mele profesionale.
Vremurile, timpurile și oamenii au făcut ca în urmă cu 4 ani de zile, cea mai veche televiziune a Brașovului să se închidă, dar pentru a mine a însemnat deschiderea unei noi porți, cea a Radio-ului și uite așa după aproape 10 ani m-am trezit în mijlocul curții trustului de presă unde îmi incepusem activitatea în mass-media, de această data în calitate de producător programe radio, doi ani sub numele de TEX FM, urmatorul ca stație locală pentru postul național Radio Guerrilla.
În Decembrie 2018, un telefon avea să îmi schimbe la 180 de grade ativitatea: “Bine ați venit în Societatea Română de Radiodifuzine!”
Povestea contiuă… pentru că “Succesul este întodeauna mai dulce urcat pe scări decât cu liftul”, iar jurnalismul nu este o meserie, este un stil de viață pentru mine.
3. Ai avut un succes răsunător în mai multe orașe din România dar și în alte țări, ca designer vestimentar. Unde ai simțit că ești cel mai mult apreciată?
O! Da! Bya Fashion, o parte din inima mea, locul meu de liniște! Deseori îmi place să spun că fiecare creație este o parte din sufletul meu și mă simt cu adevărat bogată dacă ar fi să adun în mintea mea toate particelele răspândite în toată lumea. A fost fascinant să fiu în mijlocul turiștilor din toată lumea la Muzeul Statului din Bran și absolut copleșitor să primesc doi ani consecutiv premiul Cel mai bun show în Modă la Festivalul International de Modă de la Pitești, acordat chiar de Cătălin Botezatu, președintele juriului de specialitate. Însă, ce poate fi mai emoționant decât să reprezinți țara alături de alți artiști în capitala Europei la Bruxelles? Să te întâlnești cu oameni de toate felurile, toate naționalitățile, toate culorile care îți admiră creațiile, care doresc să aibă o părticică din sufletul tău, care se opresc doar pentru a-ți zâmbi și a te întreba de țara ta.
4. Ce te inspiră atunci când creezi o anumită ținută? Cât timp petreci de la idee la creație vestimentară finalizată, pe podium?
Un loc, o poveste, o textură, o melodie, un sentiment, un popor, o muză, sursele de inspirație nu au limite pentru mine și obișuiesc să dau frâu liber imaginației Uneori vreau sa traiesc senzatii noi, alteori printr-o creatie vreau să retrăiesc anumite experiențe. Este lumea în care aș sta captivă luni sau ani întregi, de care nu m-aș plictisi niciodată fapt pentru care timpul în timpul creației este unul relativ, fie doar câteva ore, fie câteva luni în cazul anumitor creații lucrate manual.
5. Scrisul, o pasiune ce te întregeste ca artist. Deja la a doua carte, de data aceasta o colaborare cu alți coautori, despre Educația Financiară. Povestește-ne despre Mimi și despre cum a influențat drumul tău interior această colaborare.
Pffff! Mimi… Păi, Mimi este fetița care va face istorie în educația financiară pentru copii. Nu am avut nevoie decât de câteva clipe cât să citesc liniile mari după care trebuia să ma ghidez, transmise de inspiraționala Dana Lupșa, președintele Asociației Happy Moms. Mimi are foarte multe lucurui din Bibi, eu la vârsta de 8 anișori. Vă mărturisesc cu sinceritate faptul că m-am distrat copios cu Mimi, Maria, și Marcel, cu cele două vecine prietene de-o viață atât de diferite, dar atât de apropiate, cu mătușa Greta, am colindat cu Mimi pe străduțele orășelului în care trăiește care are acea căldură a dragului meu oraș Onești, m-am jucat până la epuizare cu Bubu și Șerif… Trebuie neapărat să îi cunoaștetți!
6. Simți o diferență între a scrie povești pentru copii și educație financiară pentru copii? Sunt și asemănări?
Aveam cred că vreo 5 anișori pe când am aflat marea taină a vieții… că la un moment dat se va sfârși. Încă de atunci mi-am propus să descopăr elixirul vietii veșnice și iată că am reușit. Sorb cu nesăț din pocalul cuvintelor, gust cu poftă din scriitură și din lumile ei fantastice si condimentez vțăta cu creativitatea și magia poveștilor. Practic, când scriu trăiesc, trăiesc la propriu în lumea aceea, iar de această dată m-am regăsit inclusiv în acest aspect al educației finaciare pentru că de când mă știu mi-a plăcut să economisesc, mi-a plăcut să fiu cumpătată și să știu valoarea banilor.
7. Având atât de multe activități minunate, crezi că există o singură Misiune Personală în viața Biancăi Bucă?
Da, promovarea Frumosului și a Binelui în rândul și prin intermediul tinerei generații, materializarea celor două în artă și sădirea încrederii în inimile cele mai fragile prin puterea de a ridica pe cei de jos și de a fi locomotiva unor proiecte în care oamenii să se regăsească.
8. Există o resursă nelimitată de inspirație și imaginație pentru tine? Ce îți dă putere?
Pai, dacă universul e infinit, cum ar putea fi altfel sursa mea de inspirație? De câțiva ani am înteles foarte bine că puterea ți-o iei, în primul rând, din interiorul tău, apoi din familie, casă, rude și prieteni, iar pentru noi artiștii, aripile se deschid brusc atunci când părțile sufletului tău, care sunt creațiile tale în orice formă a lor ajung la oameni de toate felurile, iar apoi primesti cele mai fantastice, emoționante si pline de energie pozitivă apriecieri, pentru că nu trebuie să uităm nicio clipă că una dintre cele mai puternice forțe din Univers sunt chiar… Cuvintele.
9. Ce înseamnă pentru tine Normalitatea?
Să fiu mai bună azi decât ieri, să fac măcar o faptă bună pe zi, să ajut dacă pot, să creez, să trăiesc, sa călătoresc, să iubesc, să stau în inima naturii, să ma cocoloșesc în brațele soțului meu, să vorbesc zilnic cu părinții mei, să îmi îmbrățișez prietenii, să nostaligică după anumite clipe, să plec la drum cu semnul crucii, să râd cu prietenele mele la aceleași povești adolescentine pe care le auzim de fiecare dată când ne întâlnim, sa apreciez fiecare om care a trecut prin viața mea, să mă bucur de micile plăceri ale vieții…. Să fiu om cu bune și cu rele, cu slăbiciuni și forță interioară, să nu judec și să îmi urmez calea.
10. Dacă ar fi să faci o singură magie pentru a schimba lumea, care ar fi aceasta?
Păi, asta e foarte simplu, i-aș scrie Zânei Dorințelor, așa cum m-a învățat Mimi:
O lume-n vis, eu îmi doresc
Mai multă bunătate să sădesc.
Viață tu ce ești,
O himeră sau daruri cerești?
Te zbuciumi când ne-nțeleasă ești,
Te răzvrătești când acuzată ești.
O! Viață cum ești!
Frumoasă nebună,
A firului lună,
A dumnezeirii faptură.
O, viață nu ai putea să fii și tu mai bună?

Interviu realizat de către Andra Dan, copywriter voluntar Happy Moms

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Postări recente

Gabriela Brașoveanu – Din iubire pentru oameni

Cine este Gabi?  Inevitabil, cel mai ușor îmi vine să spun cine nu sunt. Dar voi spune cine sunt în …

Citește mai mult

Mădălina Popescu Duport – Iubesc oamenii și-mi iubesc muuult viața

Cine este Mădălina și care este povestea ta? În primul rând, mă bucur mult să ne cunoaștem, și sunt onorată că …

Citește mai mult

Dora Mache, Ioana Grigore și atelierele online

În plină pandemie, Dora și Ioana, au lansat ateliereonline.ro , o platformă de tip marketplace care oferă o selecție de ateliere online, …

Citește mai mult
Shopping Cart
Scroll to Top