Andreea Tamas este un suflet cald ce parcă destăinuie printre rânduri întreaga sa iubire pentru oameni și pentru țară. Atunci când suntem în an Centenar, o luptătoare ca ea este fix ceea ce avem nevoie ca să ne inspire înspre o viață abundentă și fericită. Să facem cunoștință…
Iată cum se descrie Andreea, pentru cititoarele Happy Moms:
Psihoterapeut și fundraiser, inițiator, manager proiecte sociale.
Mămică a trei îngerași, Teodor – 11 ani, Filoteea – 8 ani și Maria – o lună.
Printre proiectele ei de suflet enumerăm…
„Dăruiește ziua ta, strângere de fonduri pt burse de terapii necesare copiilor cu deficiențe neuromotorii”
„Să înveselim pereții albi, proiect renovare-înfrumusețare Spital Municipal Curtea de Argeș secția pediatrie”
„Construim căsuța cititorilor creativi, amenajarea unei săli de lectură și ateliere pentru copiii din oraș”
„ShoeBox, manager proiect în colectarea, distribuirea de daruri pentru copiii cu situații speciale din Argeș” etc…
Cum a început ideea Dăruiește Ziua Ta? Explică-ne puțin în ce constă acest concept.
Dăruiește ziua ta este proiectul meu de suflet, care a împlinit 1 an jumătate și numără 37 de ediții. De cinci ani, încerc cu toată iubirea, răbdarea și priceperea să ajut copiii cu deficiențe neuromotorii în a se recupera. Îmi place enorm echilibrul creat în terapie și simt fiecare reușită și evoluție a copilului că fiind a mea. Încă din primele ședințe am realizat că nevoile lor sunt unele și mai mari, și din păcate instituțiile din România nu sunt pregătite să îi ajute. Momentul inspirațional a fost acum doi ani în expediția din Nepal, unde am voluntariat pentru copiii de acolo. Deconectată de rutină zilnică, ancorată în realitatea și lumea de acolo. Primeam o mulțime de încurajări și mesaje drăguțe, încă din primele zile. Astfel dorul de casă și cei din țara mea, mă făceau să îmi doresc o zi cu ei, cu toți, pentru a împărtăși cele trăite aici și pentru a le mulțumi de gândurilor lor frumoase.
Se apropia ziua mea de naștere și cumva îmi încolțea în suflet și în gând o întâlnire chiar de ziua mea. Era pentru prima dată când aveam o aniversare și un tort. Da! În acei 30 de ani, avusesem o copilărie și adolescență frumoasă, cu părinți iubitori și o situație financiară bună, însă acest ritual al aniversării serbată, nu era în familia noastră. Nu m am întrebat de ce, îmi părea firesc pentru noi. Dar acum da, îmi doream aniversarea, cu toți oamenii dragi, bucurie și împărtășirea celor petrecute. M-am întrebat ce voi face cu atâtea daruri, pentru că da, cumva îmi doream mulți invitați, în jur de 100. Și gândul că aș putea să transform totul într-o faptă frumoasă, m-a entuziasmat până peste cap. Și așa a și fost. Toți invitații au transformat darul pentru mine într-o donație pentru micuții cu deficiențe neuromotorii cu care eu făceam terapie. A fost o poveste, cu tema copilăriei, recunoștinței, iubirii. Participând la aniversarea mea, actorul Marian Răducu a fost încântat de tot evenimentul, spunându-mi că își dorește tare să aniverseze la fel. M-a rugat să-l ajut și am acceptat. Mi se părea genial că pot ajuta din nou copiii să beneficieze de ședințe de terapie gratuită și în același timp să ofer cuiva bucuria de a-și petrece ziua de naștere într-un mod special. Și au urmat noi ediții, oameni frumoși în proiect și tot sufletul nostru depus pentru copiii care au nevoie de noi, ele numindu-se Dăruiește ziua ta.
Care fi cele mai importante 3 lucruri de care să ții seama pentru a mulțumi pe toată lumea?
„Nu știu secretul succesului, dar secretul eșecului este să încerci să-i mulțumești pe toți.” (Bill Cosby)
O dată ce experiența de viață își lasă amprente, realizezi că acest actor chiar are dreptate. Până la urmă nu trebuie să ne placă toată lumea și nici să ne sacrificăm propria fericire doar pentru a le face pe plac celor din jur. Însă pentru a-i mulțumi pe oamenii cu care interacționez să așternem cele mai bune intenții, țin cont de aceste 3 aspecte: să fiu atentă la nevoile lor, sinceră și caldă.
Ce înseamnă pentru tine un eveniment de succes?
Un eveniment de succes este acela în care la finalul lui sunt bifate două dorințe: fonduri strânse pentru micuți, pe măsura așteptărilor și invitați fericiți, spunând „a fost de poveste„.
Care este momentul tău preferat într-un eveniment Dăruiește Ziua Ta?
Toate sunt minunate în felul lor, au o încărcătură diferită dar specială, dar pentru că întrebarea îmi cere să numesc acum unul, cred că este acela când, deși am cele mai multe emoții, este când salutăm invitații, le mulțumim și povestim puțin de ce ne-am întâlnit în acea formulă. Este momentul de conectare, cunoaștere și deschidere. Apoi simțim că totul decurge magic.
Ce te motivează cel mai mult?
Motivația mea continuă este încredere că pot. Și succesul de a reuși în ceea ce –mi propun.
Ce ne poți spune despre tine mai aparte, mai puțin general?
Sunt multe de spus, însă ce-mi vine acum în minte este că deși familia mea nu mai locuiește aici, eu am ales să rămân în țara mea. Așa cu neajunsurile, minusurile ei, o iubesc. Este un mediu în care în fiecare zi mă descopăr și descopăr oameni și lucruri noi, care fac parte din evoluția și starea mea de bine.
Care sunt 3 lucruri pe care le-ai luat cu ține pe un munte? Că să nu fie insulă pustie…
Hmmm …drăguță și grea întrebarea!
Fără să mă gândesc prea mult, fotografii cu copiii mei, o pătură și… Telefonul! Sigur aș putea și de acolo să mă conectez cu nevoile oamenilor.
Ce înseamnă pentru tine Normalitatea?
Conceptul de normalitate este unul atât de complex încât a dat de gândit îndelung teologilor, filozofilor, psihologilor, medicilor, sociologilor etc. Eu cred că îmbracă diverse forme și stări însă pe scurt, pentru mine normal înseamnă moral.
Cum te vezi peste 5 ani din punct de vedere profesional?
Nu știu, îmi place să trăiesc în prezent, și îmi doresc să pot să inițiez sau fac parte din la fel de multe proiecte sociale, care îmi aduc o bucurie nemărginită.
Dacă ar fi să faci o singură magie pentru această Lume, ce ai alege să faci?
Aș alege să schimb lumea într-una mai bună, și fără griji. În care nimănui să nu-i lipsească strictul necesar, o casă, hrană, îmbrăcăminte. Să poată construi vise, fără grijă zilei de mâine.