Arhitectură. Amenajarea Bucătăriei

Datorită interesului mămicilor de a afla mai multe informații legate despre amenajările interioare și, provocată fiind de o altă mămică dragă, m-am hotărât să încep o serie de articole legate de proiectarea, amenajarea, reabilitarea și personalizarea spațiilor unei case. Voi încerca să descriu principii de bază, să explic reguli de compoziție, să vă povestesc despre culori, texturi, materiale… despre tot ceea ce ține de ambientarea unui spațiu în care să te simți confortabil.
Nu am fost niciodată adepta conceptului “e la modă“. Nu cred că trebuie să adopți o idee sau un stil pentru că se poartă. Ceea ce alegi trebuie, în primul rând, să ți se potrivească, să te simți confortabil cu alegerea făcută și, abia apoi, să te gândești dacă e sau nu la modă. Pe această premisă mă concentrez atât personal, cât și profesional.
BUCĂTĂRIA
Am ales ca prim personaj principal al “poveștilor despre casă“, BUCĂTĂRIA. Nu am ales întâmplător acest spațiu. Personal, consider că este nucleul unei case. Poate îngloba multiple destinații și poate echilibra dinamica familiei. O bucătărie bine proiectată răspunde cerințelor sale impuse prin scopul tehnic și, în același timp, împlinește nevoia de socializare și comunicare în cadrul familiei. De-a lungul timpului, bucătăria a adăpostit nu doar activități strict gastronimice, ci și de relaxare, socializare, învățare. Dacă în trecut bucătăria era un spațiu destinat strict personalului ce se ocupă cu prepararea mesei, în care stăpânii casei nu intrau decât foarte rar, în prezent bucătăria face parte din scena vieții de zi cu zi. În societatea modernă s-a renunțat chiar la delimitarea spațială strictă a bucătăriei și au apărut zonele de tip “open space”, în care bucătăria se contopește cu zona de zi pentru a fluidiza traficul și pentru a facilita comunicarea (un părinte gătește, unul citește pe canapea, copiii se joacă pe covor). Bucătăria nu mai este zona tabu amenajată în spatele casei cu intrare separată de serviciu, este un spațiu cu “drepturi” egale în structura casei.
În interiorul casei, bucătăria trebuie să fie ușor accesibilă de la intrarea principală, pentru a parcurge o distanță cât mai scurtă cu sacoșele cu provizii. Bucătăria este de obicei direct relaționată cu locul de luat masă sau cu camera de zi, în cazul în care nu este amenajat un loc cu această destinație. Între locul de preparare și cel de servire a mesei nu ar trebui să existe spații intermediare sau, cel puțin, distanța să fie cât mai scurtă pentru a ușura transportarea alimentelor.
Din punct de vedere tehnic, la proiectarea bucătăriei trebuie să se țină cont de anumite aspecte. Pentru desfășurarea activității de bază, și anume prepararea mâncării, este necesară asigurarea anumitor utilități: alimentare cu apă, evacuarea apelor uzate, prepararea termică (cu gaz sau electric). În mod evident, nu trebuie neglijat iluminatul și confortul termic. Proiectarea mobilierului adecvat se face numai după poziționarea instalațiilor și, de preferință, după următorul scenariu: utilizatorul vine cu sacoșele cu provizii, le depozitează pe blat, spală alimentele, le pregătește pe o altă porțiune de blat, le prepară termic, pune produsul final pe altă porțiune de blat. Fluxul corect este blat – spălător – blat – plită/cuptor – blat. Distanțele între zonele de procesare a alimentelor nu trebuie să fie mari, dar trebuie să existe pentru o funcționare optimă. În toată această poveste, locul frigiderului ar trebui să fie izolat, pentru a nu incomoda prin dimensiunile mari (de obicei într-un colț al încăperii), evitând astfel afectarea fluxului de circulație.
Din punct de vedere estetic bucătăria poate lua diverse “înfățișări“, în funcție de preferințele și stilul de viață al utilizatorilor. Ea poate avea un caracter rustic, clasic sau pe deplin modern. Poate avea un aspect minimalist, cu fronturi compacte și unitare, sau unul ușor dezordonat prin amplasarea accesoriilor de gătit la vedere. Libertatea de alegere este mare, dar este recomandat totuși, că stilul să fie unitar, să nu se facă abuz de elemente decorative sau cromatice, de texturi și materiale. O bucătărie excesiv de încărcată vizual devine obositoare și neconfortabilă. Și, cu cât este mai fragmentată, cu atât este mai greu de organizat.
În concluzie: proiectați–vă bucătăria cu grijă. Gândiți fiecare detaliu înainte să treceți la partea practică. Dacă nu lucrați cu un specialist, analizați orice aspect. Faceți un inventar al ustensilelor și accesoriilor pe care le dețineți sau vreți să le achiziționați, faceți un scenariu al activităților pe care le desfășurați zilnic în bucătărie și proiectați mobilierul în funcție de acești factori. Nu va doriți că bucătăria să devină un spațiu ostil, pe care vreți să-l ocoliți.
Articol scris de Cristina Vechiu
Comenteaza