Am devenit parinti – Echilibrul intre viata personala si cea profesionala
Nasterea copiilor nu reprezinta o provocare doar pe plan personal, sau al relatiei de cuplu. Totul se schimba, inclusiv ceea ce este legat de cariera. Se poate atinge un echilibru?
Este recunoscut unanim de catre specialisti ca toti copiii se dezvolta mai bine atunci cand au o relatie frumoasa cu parintii lor. Ce ne facem insa, ca varsta la care ni se nasc copiii este si varsta la care carierele sunt in plina dezvoltare? Iar primii ani de viata ai copilului sunt fundamentali pentru dezvoltarea sa ulterioara si pentru intregul sau curs al vietii!
Pe de alta parte, odata depasita o anumita varsta, este foarte dificil sa mai construiesti o cariera in adevaratul sens al cuvantului, caci scara ierarhica se umple deja, cat timp tu te ocupi de micutii tai!
Este o dilema prin care trec toate mamicile. Ele se vad mereu puse in fata unei alegeri foarte dificile: sa isi riste cariera si sa stea alaturi de copiii lor in primii 2-3 ani de viata? Sau sa isi lase copilul cu bunicii, bona sau la cresa si sa se intoarca la serviciu dupa 3-4 luni de la nastere?
Mamele sunt ingrijorate ca micutii lor ar putea avea de suferit. Pe de alta parte, sufera ca nu isi pot urma cariera pentru care s-au pregatit si pe care si-au dorit-o. Femeile au slujbe fulltime de relativ putin timp, raportat la istoria omenirii, iar in prezent serviciul este esential diferit de ceea ce faceau mamele noastre.
Programul rareori este fix, de cele mai multe ori este nevoie de ore suplimentare, iar multe dintre aceste mame ajung acasa la 6-7 seara, cand abia reusesc sa schimbe cateva cuvinte cu copiii lor, care se pregatesc de culcare in timp ce ele incearca sa rezolve si treburile casnice zilnice.
Este aceasta normalitatea?
Psihologia copilului spune ca nu. Odata ce ai devenit parinte, este esential sa iti pui copilul pe primul loc. Ceea ce faci tu acum, modul in care te raportezi la copilul tau in primii sai ani de viata, legatura pe care o stabilesti cu el ii defineste intreaga viata: incredrea in sine, modul in care se va raporta la ceilalti, felul in care va interactiona cu oamenii si nu numai.
Text preluat. Citeste mai departe pe clubulbebelusilor.ro