Psihologia Copilului. Argumente Pro Si Contra Recompenselor Materiale

Psihologia Copilului

Jucarii in schimbul notelor mari, bomboane pentru fiecare multumesc spus, tabele cu bulinuțe rosii si negre. Pentru majoritatea copiilor recompensele materiale sunt la ordinea zilei si fac parte din tranzacțiile obisnuite cu cei din jur. Daca unor parinti recompensele materiale li se par calea cea mai usoara de a-si disciplina copiii, altora li se par o forma de manipulare si dresare a acestora. Asadar, reprezinta recompensele materiale o cale buna de a ne educa copiii? Si mai ales, când anume este cel mai indicat sa le folosim?

Evident, raspunsul nu este simplu, si in prezent nu exista un consens general in privinta eficacitatii recompenselor materiale. Eu iti voi prezenta principalele argumente pro si contra acestora, lasandu-te pe tine sa iţi faci propria parere. Voi începe cu argumentele impotriva recompenselor materiale, pentru ca ele sunt mai rasunatoare si au fost mai bine articulate.

Argumente impotriva recompenselor materiale
Principala critica adusa recompenselor materiale este ca inlocuiesc motivatia interioara a copilului cu una exterioara. Altfel spus, in loc ca un copil sa faca lucrurile din placere sau din interes, el le va face pentru a primi ceva material in schimb. In timp, interesul real fata de activitatile recompensate va scadea, si copilul le va face doar daca primeste ceva. In consecinta, cand nu vor mai primi recompense, copiii nu vor mai face nimic din ce li se cere.
Motivati de recompense materiale, copiii vor deveni mai materialisti, si nu vor face lucruri decat daca li se promite ceva. Ei îsi vor crea o viziune denaturata asupra vietii, conform careia orice lucru pe care il fac va trebui sa fie imediat observat si recompensat intr-un fel sau altul. Ei pot deveni egoisti si centrati exclusiv pe castig.
Recompensarea materiala este considerata de multi ca un mod de manipulare si dresare al copiilor. Mituiti de bulinute sau de jucarii, copiii nu mai au libertatea de a alege ce sa faca. Mai degraba ei devin ca niste robotei care fac ce li se spune si care sunt manipulati spre scopurile parintilor.
Din cauza recompenselor materiale relatia de iubire dintre parinti si copii este cumva contabilizata si se transforma intr-o relatie de tranzactii si schimburi materiale.
Hai sa vedem cum se justifica aparatorii recompenselor materiale importiva acestor argumente.

Argumente in favoarea recompenselor materiale
Raspunsul la principala critica ca recompensele inlocuiesc motivatia interioara cu cea exterioara este ca, ei bine, in viata nu totul se face din placere si interes. Orientat spre joc si placere imediata, copilul nu va face niciodată din proprie initiativa unele activitati: sa isi puna jucariile la loc, sa se spele pe maini inainte de masa, etc. Pentru toate activitatile obligatorii si neplacute trebuie gasite modalitati de a-i determina pe copii le faca, si recompensele reprezinta o cale eficienta de a realiza acest lucru.
Nu este obligatoriu ca un comportament sa se stinga daca nu il mai recompensezi. Uneori motivatia exterioară de a face ceva se transforma in motivatie interioara, daca copilul descopera intre timp placerea de a face respectivul lucru. De exemplu, un copil care merge mai intai la baschet doar pentru a primi ceva poate descoperi placerea de a juca baschet, si in timp motivatia lui exterioara se transforma intr-una interioara. Chiar daca el nu va mai primi recompense pentru ca merge la baschet el tot o va face, pentru ca intre timp a descoperit placerea si utilitatea acestui joc. Asadar, recompensele ajuta la inceperea unor activitati pe care copilul nu le-ar face in mod natural, dar care se vor dovedi utile sau placute mai tarziu.
La critica conform careia recompensele sunt ca un dresaj, raspunsul este ca oricum, ca fiinte umane, tot ce facem este motivat de o recompensa. De cele mai multe ori recompensele nu sunt materiale ci sunt aprecieri, laude, acceptare, dragoste din partea celorlalti. Indiferent de tipul de recompensa, mecanismul dupa care funcţionam ca oameni este de intarire prin recompensa si stingere prin pedeapsa (adica intarim comportamentele care sunt recompensate si le stingem pe cele care nu sunt apreciate). Acest mecanism functioneaza cu atat mai mult la copii, care inca nu au dezvoltate alte mecanisme de auto-recompensare (satisfactia lucrului bine facut, auto-aprecieri, dorinta de a progresa, etc.). Asadar pentru copii recompensele materiale sunt cele mai puternice stimulente de invatare.
Din argumentele pro si contra de mai sus reiese clar faptul ca recompensele materiale nu sunt intotdeauna o soluție. Este evident ca ele au o anumita utilitate, insa trebuie sa stim cand si mai ales cum sa le folosim. Hai sa vedem care sunt principalele situatii in care recompensele materiale sunt benefice:

Cand sunt utile recompensele materiale?
Recompensele materiale trebuie sa intre in joc acolo unde celelalte stimulente nu o pot face, si anume:
In etapa de formare a unor deprinderi pe care copilul nu le considera a fi importante sau interesante. Pentru majoritatea copiilor strangerea jucariilor sau curatenia in camera nu reprezinta activitati utile sau placute. Cand dorim sa ii obisnuim pe copii sa faca astfel de comportamente si vrem ca ele sa devina deprinderi, putem plasa cateva recompense materiale care sa ii stimuleze.
Cand sarcinile pe care trebuie sa le indeplineasca copilul nu sunt relevante (ori sunt plictisitoare, ori sunt inutile). Sa stea ore in sir in camera de asteptare a unui doctor, sa stea linistiti la stomatolog, sa nu vorbeasca in timpul filmului de la cinema, iata exemple de astfel de activitati. Cand copilul nu le vede sensul sau ii vine foarte greu sa le faca, recompensele materiale ar putea sa il ajute.
Cand copilul are o realizare exceptionala. Recompensele materiale vin sa intregeasca bucuria copilului in momentele glorioase pentru el. Ele sunt ca o apreciere si o recunoastere a eforturilor si performantelor acestuia.
Dincolo de alegerea unui moment bun pentru a ne recompensa copiii, trebuie sa stim si cum sa o facem. Exista numeorase metode eficiente de a oferi recompense materiale, cea mai cunoscuta metoda fiind cea cu bulinute rosii si negre. Faptul ca majoritatea parintilor care au incercat acest sistem de recompensare spun ca in cazul lor nu a functionat ma face sa cred ca nu se stie exact cum trebuie folosit in mod corect. Asadar, daca te intereseaza sa stii mai multe despre acest sistem de recompensare, da-mi de stire, si voi scrie un articol despre modul corect in care il putem folosi.

scris de Raluca Mosora (Vasiliu)

2017-10-12T05:08:09+00:00

Leave A Comment

Web Analytics