Programare Neurolingvistica – Optimism Si Stare De Bine

Programare Neurolingvistica

“Daca nu esti cuminte, vine tiganul si te ia”, “Daca esti obraznic, rad copiii de tine”, ” Nu esti capabil sa faci asta”, “Nu te duce mintea”, “Nu ai voie sa vorbesti decat intrebat”, “Stai in banca ta”, “Este rusine, sa te imbraci cu roz, tu esti baietel”, “Zambeste! Maine iti va fi mai rau!”, “Daca ceva poate merge prost, va merge prost”.

Programari negative ale mintii noastre cu ajutorul cuvintelor. De cand suntem mici, incepem sa fim programati si din pacate primim o multime de programari negative. Creativitatea este inhibata, copiii obisnuiti sa invete mecanic, sa joace aceleasi jocuri si sa faca sport din ce in ce mai putin. Nu ne punem intrebari, vrem raspunsurile de-a gata, formule magice. Incercarile sunt etichetate esecuri si vor sfarsi ca esec, iar rezultatul va fi frustrare si rusine imensa in fata celorlalti. Astfel de ce ai mai incerca, pentru ca vei fi facut de rasul lumii…!

Suntem programati acasa, la medicul de familie, la scoala si prin canalele media – televizorul, internetul. Toate ne hipnotizeaza cu bolile de care ne putem imbolnavi. La televizor vad o multime de reclame ”sa luam medicamentul x inainte de fiecare masa, ca sa nu suferim de arsuri”, “te doare capul, ia mediacamentul y”. Solutii sa acoperim efectul si sa neglijam cauza.
Am auzit de afirmatiile pozitive si ne spunem ca ele sunt solutia. Sunt parte din marele tot, o afirmatie pozitiva de genul “Sunt cel mai bun”, repetata obsesiv, fara increderea ca si functioneaza, este inutila.

Anul trecut ma simteam coplesita si depasita de probleme, nu aveam o directie, obiective, relatiile cu cei dragi erau grele, cu conflicte spuse si nespuse, care adanceau mai mult haul dintre noi, profesional aveam frustrari, invidii, imi lipsea increderea pentru a vorbi, dar nu recunosteam multe. Doream sa vad o luminita de undeva, pe aceea o ceream insistent. A venit sub forma unui curs de trainer intr-o grupa cu oameni frumosi de la care am primit cateva duşuri călii, dar hidratante. Mi s-a facut sete de a afla mai multe, si am aflat mai multe despre mine, facand introspectii, avand multe momente de “Aha”. Multe ateliere in metoda NLP Resonanz, multe carti… Multe victorii, multe multe… Succesele mele personale au fost că am descoperit cauza alergiei mele la polen si am scapat de ea, am descoperit cauza alergiilor copilasului meu la lapte si albus si l-am ajutat sa le depaseasca, relatiile mele cu ceilalti au devenit mai frumoase, mai relaxante si dezinvolte, mi-am creat obiective mari, medii si mici, sa le ating in viata personala si profesionala.
Am devenit atenta. Apoi recunoscatoare si intelegatoare. Înţelegătoare am devenit in primul rând cu mine: să imi accept greşelile, să mă iert, să învăţ si să merg mai departe. Pentru ca fac greşeli in continuare şi accept ca nu sunt perfectă, dar in curs de perfecţionare. Iar succesele mici, medii sau mari le sărbatoresc!

Ferencz Ionela

2017-10-12T05:11:49+00:00

Leave A Comment

Web Analytics