Performanță, Excelență, Engleză

Desi pretios, timpul alocat unui hobby, conform studiilor si specialistilor, are un impact major asupra psihicului si dezvoltarii personale. Inca din 2007, intr-un articol publicat in New York Times, Carol Kauffman, conferentiar universitar doctor la Harvard Medical School, arata ca a avea un hobby conduce la dezvoltarea creativitatii, la atingerea performantelor maxime in stransa legatura cu o stare de bine care induce energie si fericire. Este ceea ce numim “lucrul facut cu pasiune” care ne aduce “fericire”, o stare de bine.

In cadrul Campaniei M.A.M.A, conferinta “Urmeaza-ti pasiunea, fii fericita” beneficiaza de sustinerea specialistilor in domeniul psihologiei. Ce spun acestia? Iata o opinie relevenata despre ce inseamna a fi mama cu un job si o pasiune care te implineste.

 Ce inseamna a fi mama din punct de vedere psihologic ?

Catalina Serban

Este o intrebare cu un raspuns complex, la care nu se poate raspunde prin 2-3 cuvinte simple sau prin definitii psihologice. Mama este complexa prin natura sa de neinlocuit. In mama se integreaza femeia, copilul si socialul. Femeia, pentru ca ea este cea de la ea copilul invata latura feminina, unica si materna. De la ea copilul dobandeste legatura unica prin dragoste. De la ea invata protectia si sprijinul, libertatea si crearea unei familii. ,,Copilul” din mama este cel care intai isi invata pruncul cum sa se joace. Jocul ludic al mamei cu copilul este intaiul limbaj pe care acesta il invata. Primele reguli ale socialului sunt invatate prin mama.

Mama insasi este complexa. Nu tine doar de procesul de a da nastere. Sunt femei care sunt mame fara a fi nascut vreodata un copil. Insa acel instinct matern le fac sa fie niste mama exceptionale. Cred ca ,,definitia’’ mamei ar fi : femeia care ii arata lumea copilului privind, educand, invatand si iubind prin ochii propriului copil cu suflet de copil.

Dana Bradea

A fi mama este implinirea suprema pentru o femeie.

 

 Ce rol are job-ul in viata unei mame ?

Catalina Serban

Mama este primul contact pe care copilul il are cu lumea. Asadar job-ul o ajuta pe mama, dincolo de sursa de venit pe care il reprezinta, sa isi imbunatateasca si sa-i imbunatateasca universul copilului prin experientele pe care le aduce in viata de familie. O ajuta sa ii ofere celui mic o viziune realista asupra regulilor, asupra muncii si asupra sa.

Job-ul in societatea actuala a ajuns sa fie confundat cu identitatea persoanei (ex. sunt avocata, sunt medic etc.). Dincolo de acest aspect, femeile nu trebuie sa uite ca sunt femei, fiinte unice. Astfel, ele isi invata copiii limitele dintre viata profesionala, cea sociala si personala, dar si faptul ca jobul nu reprezinta intreg universul unei persoane. Rolul jobului in viata femeii in zilele noastra este mai ales de a ajuta la acceptarea si la validarea sociala a calitatilor femeii pe piata muncii. Este nevoia femeii de a fi pe picior de egaliatea cu barbatii si la job.

Dana Bradea

Inseamna ca isi dovedeste ca e mai mult decat mitul sacrificiului, e mai mult decat dragoste pt ceilalti.

 

 Este indicat ca pe langa job si familie sa avem si o pasiune ?

Catalina Serban

Pasiunea sau hobby-ul ofera detasare si relaxare fata de tensiunea pe care o gasim la job. Pentru femei reprezinta o modalitatea de a-si descoperi noi abilitati, calitati sau chiar noi meserii. Ne alegem pasiunile sau hobby-uri pentru ca ne incarca de energie pentru o noua zi sau o noua activitate. De aici, copiii vor invata ca este minunat sa ai grija de sufletul tau, sa ii oferi o ,,hrana” pe care doar de la propria persoana o poate primi. Copiii invata prin aceasta ca este frumos si potrivit sa te ocupi de sine.

Ce este esential atunci cand ne gandim sa ne urmam pasiunea, este legat de gestionarea timpului. Ca mame si ca femei, timpul uneori ne este dusman, asa ca este nevoie sa ne gandim daca pasiunea noastra ne ofera acea resursa de care avem nevoie sau doar este consumatoare de timp pentru noi si pentru familie. Este necesar sa existe un echilibru intre acestea trei.

Pasiunea iti ofera satisfactie interioara, iar daca aceasta mai este incurajata si din exterior increderea de sine creste categoric. Femeile care au pasiuni diferite sau conexe cu jobul sunt mai increzatoare in sine, mai deschide si mai optimiste pentru ca totul pleaca din interiorul lor. Ele au un univers interior si exterior mai larg si nu se sfiesc sa il impartaseasca cu ceilalti.

Dana Bradea

Absolut, inseamna de asemenea sa fie implinita, sa isi daruiasca siesi, numai o femeie implinita in raport cu propria persoana e o mama si sotie fericita.

 

 Sfaturi pentru femeile care au si o pasiune pe langa serviciu

Catalina Serban

In primul rand trebuie vazut ca acestea sa nu fie (doar) consumatoare de timp, fara sa produca/aduca nimic femeii. Si aici ma refere la faptul ca ele, de regula, aduc relaxare, placere, incredere, compensare, acceptarea de sine si a celorlalti.

Daca ceea ce femeia face in afara jobului este cumva doar o modalitatea de a compensa un gol sau o nevoie din alta parte – spre exemplu, aleg sa ma implic in activitati caritabile pentru copii, pentru ca nu pot avea urmasi sau nu ma inteleg bine cu sotul – atunci ea ofera doar o compensare neadecvata, dar nu rezolva alte probleme sau dificultatii pe care le intalnim in alte domenii ale vietii. Uneori poate sa le agraveze datorita neglijarii.

Altfel, orice pasiune care aduce un beneficiu interior, dar si exterior femeii este recomandata pentru ca aceasta imbogateste femeie, dar si viata de familie, viata copilului ei dar si productivitatea si creativitatea la job.

Dana Bradea

Sa indrazneasca sa iubesca ceea ce fac, indiferent de varsta, sa-si traiasca puterea si pasiunea.

 

Referinte bibliografice:

http://www.nytimes.com/2007/12/02/jobs/02career.html?pagewanted=print&_r=0

http://www.pursuit-of-happiness.org/science-of-happiness/getting-in-the-flow/

Mihaela Ionescu – ,,Educatia in familie.”;

Ed. Cartea Universitara, Bucuresti, 2006. Shaunti Feldhahn – ,, Doar pentru ea”;

Ed. Aqua Forte, Cluj, 2007. Daniel Gilbert – ,, In cautarea fericirii”;

Ed. Curtea Veche, Bucuresti, 2012 Gary Chapman – ,, Cele cinci limbaje ale iubirii;

Ed. Curtea Veche. Bucuresti, 2014 Elisabeth Badinter – ,, Mama sau femeie. O polemica despre maternitate ca o noua forma de sclavie”;

Ed. Litera, 2012 Brian Tracy – ,, Incepe cu ce nu-ti place”;

Ed.Curtea Veche, Bucuresti, 2007 Mihaela Roco – ,,Creativitate si inteligenta emotionala, Ed.Polirom, Iasi, 2001.

2017-10-01T06:45:49+00:00

Leave A Comment

Web Analytics