Livingul

A trecut ceva timp de la ultima discutie legata de spatiile din cadrul locuintei. M-am tot gandit ce sa abordez de aceasta data si m-am oprit asupra livingului.

Notiunea de living este nou imprumutata. Prescurtare de la „living room”, deriva din verbul limbii engleze „live”, care inseamna „a trai”. La noi este familiara notiunea de „sufragerie”, atribuita totusi in mod eronat, pentru ca la origini sufrageria defineste camera in care se serveste masa. Mai este cunoscut ca salon sau camera de zi. Tot mai des insa, este utilizat sub denumirea de living. Evident, spatiu cu aceasta denumire nu defineste strict camera in care traiesti. Exprima mai degraba multitudinea de functiuni pe care le poate avea. Livingului nu ii este atribuita o functiune concreta de raspundere la nevoile fiziologice, nu raspunde nevoii de odihna activa (decat cu unele exceptii), nici nevoii de hrana, cu atat mai mult celei de evacuare reziduala. Livingul are un puternic caracter social si relational, raspunzand mai degraba nevoii de interactiune. Este un spatiu neutru, destinat atat membrilor familiei ca indivizi, cat si familiei ca intreg. Este spatiul unde se reunesc personalitati diferite ca sa participe cu propriile caracteristici la specificul casei.

Din punct de vedere tehnic este incaperea cu cea mai mare suprafata. Fiind destinat atat membrilor familiei care populeaza locuinta din care acest spatiu face parte, cat si participantilor ocazionali la viata de familie, livingul isi are pozitia in cadrul locuintei cat mai aproape de zona de intrare, pentru a nu perturba fluxul normal si pentru a nu incalca limitele de confort ale locatarilor prin accesul musafirilor la celelalte spatii ale casei. Este pozitional adesea in axul intrarii, astfel incat impactul vizual (odata ce ai patruns in casa) sa fie unul puternic si pozitiv, printr-o atmosfera invitanta.
Deserveste ca si spatiu pentru activitati de relaxare sau odihna pasiva. Caracterul social capata contur atunci cand sunt organizate intalniri sau petreceri la care participa si persoane din afara familiei.
Adesea este asociat cu locul de luat masa. In multe locuinte spatiu nu permite amenajarea unui loc de luat masa de sine statator, motiv pentru care livingul ajunge sa raspunda si acestei nevoi de servire a mesei, in special cand sunt mai multi invitati. Din acest considerent este recomandata amplasarea in imediata apropiere a bucatariei. Pentru o buna functionare, distanta intre bucatarie si locul de luat masa trebuie sa fie cat mai mica si nemijlocita, transportul mancarii fiind astfel mai usor de realizat.

Din aceasta alaturare de spatii s-a nascut zona de tip „open space”, in care se reunesc in cadrul aceleiasi zone livingul, locul de luat masa si bucataria. Participarea la spatiu este mai activa, persoanele interactioneaza mai usor, copilul se poate juca linistit stiindu-si parintii aproape, mama e multumita ca poate urmari copilul in timp ce gateste. Totusi, nu orice familie se simte confortabil cu acest tip de spatiu. Gatitul intensiv (prezent inca in multe familii romanesti) face de neevitat transferul de mirosuri catre celelalte zone, fapt care creeaza neplaceri. Multe familii opteaza pentru pastrarea individualitatii spatiilor.

Mobilierul nu este extrem de restrictiv. Sunt necesare locuri de asezat (canapele si fotolii), masuta de cafea si ceva spatii de depozitare (carti sau decoratiuni) alaturi de aparatura media. In cazul in care deserveste si zona de luat masa, mai sunt necesare masa si scaunele. In rest, „the sky is the limit”, in ceea ce priveste amenajarea. Avand un puternic impact definitor pentru casa, se acorda o atentie sporita acestui spatiu. Se apeleaza la contraste cromatice si texturale, de transparenta sau materiale.

Livingul conecteaza oamenii. Ii scoate din intimitatea camerei personale si ii reuneste pentru impartasirea activitatilor de pe timpul zilei. Apropie membri din familii diferite si participa activ la consolidarea relatiilor interumane. Nu cred ca exista cineva care sa nu-si aminteasca sentimentul de apartenenta la un grup simtit la un pahar de vin baut la un prieten in vizita. Sau mandria simtita cand copilasul a reusit sa construiasca turnul de cuburi pe covorul din living. Bucurati-va deci de ce va ofera acest spatiu.

Articol scris de arh. Cristina Vechiu

2017-10-12T05:20:43+00:00

Leave A Comment

Web Analytics