Katalin Borbath – Puternica, Impresionanta, Zambitoare

Katalin Borbath

Era luni dimineata, am intrat in magazinul Paradisul Verde cu gandul de a discuta cu directorul general despre care aflasem ca este mama. Oricine este din Brasov a trecut macar o data pragul acestui magazin, eu insami, copil fiind mergeam cu mama sa cumparam cereale pentru micul dejun.

 

Ce a urmat insa mi-a demonstrat inca o data forta gandurilor pozitive: am descoperit o mama si o femeie puternica, sincera, onesta, discreta, dar foarte deschisa, zambitoare, o prezenta care transmite atata bine si atata energie pozitiva incat simt ca acest interviu a fost doar un inceput.

question Cand, cum si de ce a inceput povestea Paradisul Verde?

Povestea a inceput acum 17 ani din dorinta de a impartasi si altora modul nostru de viata vegetarian. Adoptarea acestui stil de viata a produs mari schimbari pozitive in organismul si viata noastra, astfel incat am simtit nevoia sa aducem aceste beneficii, prin produse specifice, si altor oameni, altor familii. Am inceput cu doua magazine, unul dintre ele a fost inchis intre timp, altele au fost deschise. Am evoluat. Incercam mereu sa aducem produse noi, le testam, le promovam. Si conteaza prea putin ca exista produse care in alta parte se vand foarte bine, noi avem propria filozofie, preferam sa fim pionieri.

question Cum a evoluat Paradisul Verde de-a lungul anilor?

Afacerea a evoluat in mod firesc, a crescut natural. Si daca la inceput munceam chiar si 11 ore, mergeam personal pentru aprovizioanre chiar si peste hotare, acum, dupa 17 ani, pot spune ca avem o echipa bine sudata, alaturi de care crestem Paradisul. Am deschis si in Bucuresti un magazin: oamenii ne cunosteau deja din mediul online, acolo era nevoie de un astfel de magazin, am simtit nevoia, am actionat. Si fara eforturi sau incrancenare, au aparut si banii, si locatia si oamenii. Asadar evoluam natural, crestem firesc. De curand am terminat procesul de rebranding si consideram ca acum imaginea reflecta mult mai bine ceea ce ne dorim: sanatate, prospetime, pasiune si calitate – respectiv a fi in armonie cu cerintele clientilor.

 

question Au exista pietre de hotar, momente de cumpana sau totul a decurs firesc, evoluand natural?

Ca in orice afacere, drumul catre mai bine este mai mult sau mai putin anevoios. Anul 2006 a fost unul de cotitura, structura conducerii si asociatii s-au schimbat, insa am depasit momentul si am continuat. Consider ca cea mai importanta resursa a unei organizatii este echipa, dezvoltarea acesteia conducand la bunul mers al afacerii indiferent de structura actionariatului. Echipa noastra merge mereu la cursuri de specializare, la evenimente de dezvoltare personala. Avem evenimente dedicate echipei, am avut un moment extrem de emotionant, ca o festivitate, marcata cu tort si sampanie, in care am citit eseuri prin care razbateau gandurile si pasiunea fiecaruia dintre ei legate de firma, de sentimentul de apartenenta si de dezvoltare, de partneriat.

question Stiu ca sunteti mama. Cat de dificil este, din perspectiva personala, ca mama, ca femeie, atingerea succesului intr-un mediu competitiv, preponderent masculin?

Pentru o femeie, cu atat mai mult daca este mama, este dificil intr-adevar a rzbate intr-o lume a afacerilor dominata de barbati, insa posibil. Dificil este mai ales faptul ca in calitate de mama, timpul alocat familiei si copilului este cu atat mai necesar decat pentru un barbat, insa am reusit sa imbin totul crescand in acelasi timp si copilul si afacerea: fiica mea a fost mereu prezenta cu mine pana cand a devenit independenta, pleca din localitate impreuna cu mine, statea cu mine la birou si isi facea temele, plecam acasa impreuna, eram mereu impreuna. In acest fel am reusit sa fiu langa si langa ea si langa afacere, crescandu-le frumos pe amandoua.

question Ce rol a avut familia in evolutia afacerii?

Implicarea familiei in dezvoltarea afacerii, pornind ca afacere de familie de fapt, a existat pana in anul 2006, insa puterea si determinarea se gasesc in fiecare dintre noi, astfel incat si ulterior Paradisul Verde a evoluat.

question Ati implicat in vreun fel copilul in dezvoltarea sau derularea afacerii?

Legat fiica mea, am incercat sa o implic in derularea acestei, speram sa urmeze o cariera in domeniul medicinei, astfel incat sa vina in completarea si intampinarea nevoii de a consilia si consulta si implicit recomanda personalizat solutii naturale pentru oamenii cu diverse afectiuni care vin la noi. A ales insa o cariera in domeniul tehnic, ingineresc, drumul catre medicina fiind departe de menirea pe care ea a simtit a o urma.

question Ce planuri de viitor aveti privind afacerea?

Consolidarea imaginii si continuarea pe drumul produselor de pionierat, in paralel cu a oferi produse potrivite clientilor, potrivite ca pret, ca ingrediente. Pentru ca cea mai mare satisfactie a noastra este atunci cand un client revine sa cumpere si ne relateaza ca produsul cumparat a raspuns exact nevoii si asteptarilor sale, si mai doreste sa cumpere acelasi produs, sau altul deoarece are incredere in ce i s-a recomandat anterior.

 

question Ce le recomandati mamelor care doresc sa inceapa propria afacere?

Sa aiba curaj. Este esential. Apoi sa urmeze niste cursuri de dezvoltare personala care ajuta psihicul sa inteleaga faptul ca pasiunea atrage si satisfactia materiala. Sa urmareasca sa faca totul cu pasiune, banii vor veni si ei. Se spune ca banii sunt ca un cutit: poti taia paine sau poate fi letal, astfel incat este important sa urmaresti propriul bine, propriile convingeri, banii vin si ei ulterior. Sa fructifice sansa, sa o vada in primul rand, pentru ca sanse apar zilnic in viata noastra, doar trebuie sa o simtitm pe cea potrivita si sa actionam. Sa citeasca ceva inspirational in fiecare zi, sa urmeze propria constiinta astfel incat la finalul zilei sa poata avea linistea ca au procedat corect.

question Cum v-ati autocaracteriza?

Consider ca puterea de munca foarte mare ma caracterizeaza foarte bine si pasiunea pentru ceea ce fac. Si credinta ca Dumnezeu aranjeaza lucrurile asa cum este cel mai bine. Au existat situatii in viata personala si profesionala cand lucrurile au mers mai putin bine, insa ulterior am inteles ca asa a trebuit sa fie, pentru a evolua, pentru a fi apoi mai bine.

question Cum ati caracteriza afacerea?

Este o facere facuta cu pasiune, este verde si fresh.

 

Katalin Borbath este owner Paradisul Verde si Biofair, mamica a unei fete de 21 ani, este determinata, perseverenta si optimista.

2017-10-03T11:52:53+00:00

Leave A Comment

Web Analytics