Culori

Culori

Viata cu al ei alai ajunge la noi printr-un sunet, un miros, o imagine, un cuvant, dar sa o privim cum se scurge in inimile noastre prin culori! Vreau sa va invit sa faceti cunostinta cu fiecare pe rand, dar si in combinatii interesante, la care poate nu v-ati gandit pana acum.

Lumea lor nu e doar lumea pictorilor, e un limbaj universal, cel mai raspandit din lume si e un avantaj sa il putem stapani. Culoarea e ca un strop de substanta ce se poate dizolva in orice fel de mediu.

Din combinatia celor 3 culori primare, rosu, galben si albastru in egala masura se obtin culorile binare: orange, verde, violet, iar din combinatia celor doua categorii se obtin cele complementare. Newton a asezat in dreptul unui fascicol de lumina solara o prisma de cristal, pe ecranul din dreptul acestui fascicol apare un dreptunghi in culorile curcubeului, numit spectru solar: rosu, orange, galben, verde, albastru, indigo,violet. Gheote propune cercul cromatic cu 6 culori, cele reci: violet, albastru, verde si cele calde: rosu, galben si portocaliu, acestea impreuna cu nonculorile alb si negru formand paleta impresionanta de posibile combinatii. Amestecurile sau asocierile in diferite domenii isi au regulile lor, deoarece in functie de cum sunt captate de ochiul privitorului declanseaza anumite emotii sau efecte.

Ele au o proprietate incredibila de a reflecta ceea ce le este transmis, dar si de a capta ceea ce le transmitem. Cele calde vor face ca circulatia sangvina sa se intensifice si au proprietatea de a apropia in schimb cele reci departeaza si incetinesc circulatia sangvina. Reactia fata de o culoare este instantanee si subiectiva. Monotonia cromatica, contrastele de diferite tipuri, jocuri de umbra si lumina, alcatuiesc instrumente prin care judecata omului poate fi modelata, cu atat mai mult cu cat vederea e simtul ce ne ofera cea mai ampla informatie.

Fiecare nunata are o forta proprie. Indiferent de forma pe care o pot lua, fie natura vie sau cuvinte, dar de ce nu muzica si mirosuri, duc la o asociere cromatica cu parti din universul ce ne inconjoara inca din cele mai vechi timpuri.Culorile ne exprima, ne cladesc stari de spirit, ne infrumuseteaza, ne influenteaza, ne invata despre mediul inconjurator. Cele sapte culori ale curcubeului au drept corespondent cele sapte note muzicale si cele sapte planete,dar nu numai. Anotimpurile au cromatica lor, sarbatorile la fel, moarte, viata, dragostea,gelozia, frigul,caldura,sexul feminin si cel masculin,ziua si noaptea, toate se regasesc intr-o culoare universal valabila in timp si spatiu. Nu e curios? Nu v-ati intrebat niciodata de ce? Dar oare, peste tot moartea e neagra si binele e alb? De ce rosu se impune? De ce verdele e prezent intr-o masura atat de mare in natura? Sunt intrebari pe care si copilasi nostri ni le-ar putea pune, haideti sa aflam pentru noi si pentru ei raspunsuri, pornind intr-o calatorie care va avea oprire la fiecare culoare in parte.

Va invit sa ne pictam mintea in diferite nuante cu fiecare articol citit aici!

Articol scris de Larisa Holovati

2017-10-12T05:18:27+00:00

Leave A Comment

Web Analytics