Arhitectură. Amenajarea Bucătăriei

Arhitectură. Amenajarea Bucătăriei

Datorita interesului mamicilor de a afla mai multe informatii legate despre amenajarile interioare si, provocata fiind de o alta mamica draga, m-am hotarat sa incep o serie de articole legate de proiectarea, amenajarea, reabilitarea si personalizarea spatiilor unei case. Voi incerca sa descriu principii de baza, sa explic reguli de compozitie, sa va povestesc despre culori, texturi, materiale… despre tot ceea ce tine de ambientarea unui spatiu in care sa te simti confortabil.

Nu am fost niciodata adepta conceptului „e la moda”. Nu cred ca trebuie sa adopti o idee sau un stil pentru ca se poarta. Ceea ce alegi trebuie, in primul rand, sa ti se potriveasca, sa te simti confortabil cu alegerea facuta si, abia apoi, sa te gandesti daca e sau nu la moda. Pe aceasta premisa ma concentrez atat personal, cat si profesional.

BUCATARIA

Am ales ca prim personaj principal al „povestilor despre casa”, BUCATARIA. Nu am ales intamplator acest spatiu. Personal, consider ca este nucleul unei case. Poate ingloba multiple destinatii si poate echilibra dinamica familiei. O bucatarie bine proiectata raspunde cerintelor sale impuse prin scopul tehnic si, in acelasi timp, implineste nevoia de socializare si comunicare in cadrul familiei. De-a lungul timpului, bucataria a adapostit nu doar activitati strict gastronimice, ci si de relaxare, socializare, invatare. Daca in trecut bucataria era un spatiu destinat strict personalului ce se ocupa cu prepararea mesei, in care stapanii casei nu intrau decat foarte rar, in prezent bucataria face parte din scena vietii de zi cu zi. In societatea moderna s-a renuntat chiar la delimitarea spatiala stricta a bucatariei si au aparut zonele de tip „open space”, in care bucataria se contopeste cu zona de zi pentru a fluidiza traficul si pentru a facilita comunicarea (un parinte gateste, unul citeste pe canapea, copiii se joaca pe covor). Bucataria nu mai este zona tabu amenajata in spatele casei cu intrare separata de serviciu, este un spatiu cu „drepturi” egale in structura casei.

In interiorul casei, bucataria trebuie sa fie usor accesibila de la intrarea principala, pentru a parcurge o distanta cat mai scurta cu sacosele cu provizii. Bucataria este de obicei direct relationata cu locul de luat masa sau cu camera de zi, in cazul in care nu este amenajat un loc cu aceasta destinatie. Intre locul de preparare si cel de servire a mesei nu ar trebui sa existe spatii intermediare sau, cel putin, distanta sa fie cat mai scurta pentru a usura transportarea alimentelor.

Din punct de vedere tehnic, la proiectarea bucatariei trebuie sa se tina cont de anumite aspecte. Pentru desfasurarea activitatii de baza, si anume prepararea mancarii, este necesara asigurarea anumitor utilitati: alimentare cu apa, evacuarea apelor uzate, prepararea termica (cu gaz sau electric). In mod evident, nu trebuie neglijat iluminatul si confortul termic. Proiectarea mobilierului adecvat se face numai dupa pozitionarea instalatiilor si, de preferinta, dupa urmatorul scenariu: utilizatorul vine cu sacosele cu provizii, le depoziteaza pe blat, spala alimentele, le pregateste pe o alta portiune de blat, le prepara termic, pune produsul final pe alta portiune de blat. Fluxul corect este blat – spalator – blat – plita/cuptor – blat. Distantele intre zonele de procesare a alimentelor nu trebuie sa fie mari, dar trebuie sa existe pentru o functionare optima. In toata aceasta poveste, locul frigiderului ar trebui sa fie izolat, pentru a nu incomoda prin dimensiunile mari (de obicei intr-un colt al incaperii), evitand astfel afectarea fluxului de circulatie.

Din punct de vedere estetic
 bucataria poate lua diverse „infatisari”, in functie de preferintele si stilul de viata al utilizatorilor. Ea poate avea un caracter rustic, clasic sau pe deplin modern. Poate avea un aspect minimalist, cu fronturi compacte si unitare, sau unul usor dezordonat prin amplasarea accesoriilor de gatit la vedere. Libertatea de alegere este mare, dar este recomandat totusi, ca stilul sa fie unitar, sa nu se faca abuz de elemente decorative sau cromatice, de texturi si materiale. O bucatarie excesiv de incarcata vizual devine obositoare si neconfortabila. Si, cu cat este mai fragmentata, cu atat este mai greu de organizat.

In concluzie: proiectati-va bucataria cu grija. Ganditi fiecare detaliu inainte sa treceti la partea practica. Daca nu lucrati cu un specialist, analizati orice aspect. Faceti un inventar al ustensilelor si accesoriilor pe care le detineti sau vreti sa le achizitionati, faceti un scenariu al activitatilor pe care le desfasurati zilnic in bucatarie si proiectati mobilierul in functie de acesti factori. Nu va doriti ca bucataria sa devina un spatiu ostil, pe care vreti sa-l ocoliti.

Articol scris de Cristina Vechiu

2017-10-12T05:14:59+00:00

Leave A Comment

Web Analytics