Arhitectura. Amenajarea Baii

Arhitectura. Amenajarea Baii

Am tot avut, in ultimul timp, discutii cu diverse persoane despre un spatiu din cadrul locuintei destul de delicat in ceea ce priveste amenajarea. Si cand spun „delicat” nu ma refer neaparat la mobilare, ci la detaliile tehnice carora trebuie sa li se acorde o atentie mai mare decat in orice alt spatiu. Sa vorbim, deci, despre BAIE.

Cred ca este ultimul spatiu care si-a facut aparitia in cadrul locuintei. In Antichitate baia era un lux, atat ca activitate, cat si ca spatiu. Doar cei de rang inalt aveau acces la acest privilegiu. Erau spatii generoase, finisate cu materiale luxoase si extravagante. Oamenii de rand aveau acces in aceste spatii doar in calitate de servitori pentru cei avuti. Pentru ei, baia ca activitate nu era accesibila si nici nu reprezenta o prioritate. Pentru nevoile fiziologice era suficient sa se gaseaca un colt laturalnic, in sau in afara locuintei personale. Aceasta ignoranta fata de igiena corporala personala a dus la adevarate epidemii fatale de-a lungul istoriei.
Treptat, aceste spatii au devenit mai accesibile. Neexistand inca posibilitatea amenajarii unei bai in fiecare locuinta, baile publice au inceput sa-si faca aparitia. Si pe masura ce acestea deveneau mai populare si oamenii le frecventau mai des, bolile incepeau sa piarda teren.

In ziua de astazi baia nu mai este un lux, ci o necesitate absoluta. Nu doar din punct de vedere al optiunii proprii ci si al legislatiei, orice locuinta sau cladire publica trebuie sa detine cel putin un astfel de spatiu. In plus, dotarea si dimensionarea incaperii sanitare din cadrul locuintei trebuie sa respecte anumite norme. Conform Legii Locuintei, proiectarea spatiilor sanitare din cadrul unui imobil nou cu functia de locuire trebuie sa se realizeze tinand cont de suprafete si dotari minimale. In functie de numarul de persoane carora le sunt destinate aceste spatii, ele trebuie sa aiba suprafete intre 4 si 9 m2. Numarul de incaperi sanitare este determinat de marimea locuintei, mai precis de numarul de camere de locuit. Astfel, o locuinta cu mai mult de 3 camere va avea nevoie de un grup sanitar in plus fata de baie. Pe cand una cu 5 camere va avea automat 2 bai. Dar care este diferenta intre grup sanitar si baie? Diferenta consta in dotari. O baie detine un lavoar, un vas WC si o cada. Grupul sanitar nu are in dotare cada, dar poate detine sau nu o cadita de dus.

In ceea ce priveste cladirile publice, dotarea spatiilor sanitare se face conform unor calcule matematice care determina numarul de persoane ce vor folosi aceste spatii, tinandu-se totodata cont de impartirea pe sexe, statutul in cadrul imobilului (de ex. personal si clienti) precum si varsta (copii si adulti).

Revenind la specificul spatiului sanitar, particularitatea lui consta in faptul ca necesita instalatii speciale de alimentare cu apa si de evacuare reziduala. Este de dorit ca aceste instalatii sa fie grupate pentru a evita o executie extinsa si complexa a retelelor, fapt care ar duce la costuri ridicate si detalii de executie dificil de realizat. Daca aceste instalatii se pot cupla si cu alte spatii de acest gen (de ex. o alta baie sau bucatarie) este cu atat mai bine.

Baia, ca definitie generala a incaperii sanitare, este un spatiu umed. Aceasta caracteristica impune anumite restrictii. Peretii si pardoseala intra in contact direct cu apa, fapt care restrange destul de mult gama de materiale pentru finisare. Stratul finit trebuie sa fie alcatuit din materiale impermeabile care sa impiedice apa sa patrunda in profunzime si sa influenteze in mod negativ buna functionare a intregii constructii. Pentru a evita acest neajuns se creeaza asa-numita hidroizolare. Nu intru in detalii pentru ca este un subiect destul de vast, dar tin sa mentionez faptul ca ignorarea acestui aspect duce, de cele mai multe ori, la probleme ulterioare dificil de remediat, cum ar fi: mucegai, transfer de apa la spatiile adiacente, afectarea structurii de rezistenta, deteriorarea tencuielii etc. Cu cat este luata mai in serios problema executiei, cu atat mai putine vor fi problemele viitoare legate de expoatarea acestui spatiu.

Depasind registrul tehnic al proiectarii baii, putem dezbate si latura estetica. Aici, totul devine subiectiv. Desi avem si aici o serie de reguli la care ne putem raporta, conditionarea nu este atat de stricta, totul reducandu-se in final la optiunea personala si gustul propriu. Nu voi nega faptul ca un specialist poate gasi o solutie mult mai bine gandita din punct de vedere tehnic si estetic, dar cum aceasta varianta nu este accesibila tuturor, voi mentiona cateva aspecte care pot ajuta in creearea unui spatiu confortabil si original:
• Alegeti materiale de calitate. De cele mai multe ori, din cauza bugetului limitat, suntem tentati sa cumparam ce e mai ieftin si ajungem ulterior sa investim si mai mult in reparatii (o gresie extrem de ieftina va poate da batai de cap la montaj din cauza defectelor de planeitate)
• Evitati montajul materialelor cu texturi prea vibrate sau culori prea tari pe suprafete extinse, creeaza un spatiu prea incarcat si da o senzatie vizuala neplacuta
• Evitati excesul de culori inchise. De obicei, baile au dimensiuni reduse, iar decorarea lor in culori predominant inchise fac sa fie percepute ca fiind si mai mici
• Evitati folosirea culorilor inchise la partea superioara si a celor deschise la partea inferioara (de exemplu pereti inchisi si pardoseala deschisa). Aceasta asociere fac incaperea sa para o cutie fara fund.
• Apelati la contraste pentru a creea un spatiu viu. Raporturile contrastante trezesc interesul si placerea de a observa un spatiu, fie ca sunt realizate cromatic sau textural
• Puneti accente locale care sa defineasca un spatiu, sa-i confere originalitate si sa va reflecte personalitatea
• Nu neglijati jocul de lumina si umbra, pot avea un impact crucial in personalizarea spatiului

Cred ca, apeland la cateva reguli de baza legate de compozitie si cu un minim de documentare, oricine poate scoate baia din anonimat. Ani de-a randul a fost considerata un spatiu secundar, cu o functionalitate pur tehnica, fara sa primeasca statutul de drept de parte dintr-un intreg. Din fericire lucrurile s-au schimbat, oamenii au inceput sa inteleaga ca poate fi si baia un loc confortabil, in care sa le faca placere sa stea si care sa se integreze in viata cotidiana. Acestea se pot realiza prin atentia acordata atat la achizitionarea materialelor, cat si la executia detaliilor, contribuind in egala masura la realizarea unei amenajari cu personalitate.

Articol scris de Cristina Vechiu

 

2017-10-12T05:17:53+00:00

Leave A Comment

Web Analytics