Albastru

Albastru

„Cand privesc albastru cerului sau orice albastru incetez pe loc de-a mai apartine acestei lumi.” Emil Cioran

Fiecare dintre noi s-a simtit vrajit de aceasta  putere de hipnoza pe care o are albastrul. E o culoare care ne transpune intr-o alta dimensiune  chiar daca nu impacteaza vizual.  Spre deosebire de culoarea rosie sau galbena care trezeste impulsuri, care instiga, care actioneaza in noi stari foarte emotive, albastru anuleaza, ne reduce la liniste si traim o meditatie spontana.  Creeaza o stare de spirit de detasare si de concentrare.

Din punct de vedere optic indeparteaza, creeaza efectul  de retragere si  senzatiea de spatialitate. Prin folosirea albastrului in pictura, de exemplu se obtine iluzia de departare sau de detasare.  Din punct de vedere fiziologic, calmeaza respiratia, scade presiunea sanguina si tonusul muscular si reduce frecventa pulsului, ceea ce poate duce la oboseala si depresie daca sunt duse in extreme.  Dar in acelasi timp cromoterapia ajuta la apararea imunitara si faciliteaza regenerarea celulara.

Ca sa  trecem la o interpretare mai practica a acestei culori va spun ca e culoarea preferata a majoritatii oamenilor, in special a barbatilor intrucat nuantele inchise sunt considerate extrem de masculine si conectate cu succesul, autoritatea si afacerile,insa albastru deschis este feminin. Costumul albastru inchis este recunoscut ca tinuta oficiala in lumea afacerilor de peste tot.   In general in tinute, reprezinta seriozitate si disponibilitate, ingaduinta si loialitate. In  Anglia miresele poarta ceva albastru reprezentand fidelitatea, in Iran este culoarea doliului iar in general in statele lumii uniformele Marinei si a Politiei sunt in tonuri de albastru.  In Franta in mod special reprezinta regalitatea, dar in mod universal este culoarea aristocratiei.

In plan ambiental albastrul este chiar una din culorile  nu doar recomandate, dar chiar foarte folosite. In Feng Shui este o culoarea yin  reprezintand  elementul apa,sinceritate si  inspiratie, binecuvantare si comunicare, indeamna la contemplare stimuleaza si creativitatea.  Copiii care studiaza intr-o incapere unde predomina albastru au performante ridicate, multe studii dovedind asta.  Este recomandata pentru dormitoare deoarece inspira la un somn placut si linistitor.

Se prezinta ca cea mai imateriala culoare, cea mai rece si cea mai pura.  In natura se regaseste  intr-o stare de transparenta, aerul, apa, cerul, diamantul,sticla, toate reflectand albastru doar in concentrare. Datorita acestei proprietati de transluciditate predispune la calm si liniste interioara devenid  astfel  un simbol al spiritualitati, al adevarului, al vesniciei si al nemuririi omenesti.  Chair daca nu simbolizeaza dragostea este predominant in romantism sugerand  ideile spirituale inaripate,  misterul,  mistificarea, dar si dorul, pacea, suferinta si incertitudinea.  Grecii antici credeau ca albastrul apara de privirii rele. In budismul tibetan este culoarea intelepciunii transcendente, a potentialitatilor  pe cand in Iudaism reprezinta sfintenia.  In China are conotatii negative cu privire la imortalitate, trimite la demoni, strigoi si nu este vazuta ca o culoare frumoasa ci din contra.  In  politica albastru este atribuit liberarilor iar 53% din statele lumii contin albastru.

Albastrul este singura culoare care este considerat in sine o emotie „feel blue” si pare atat de usor de inteles starea transmisa, deoarece inevitabil ne transmite nostalgie. Este simplu insa nu lipsit de esenta, este impactant desi nu prin cromatica lui ca alete culori ci prin spiritualitate.

Articol scris de Larisa Blanaru

2017-10-12T05:19:36+00:00

Leave A Comment

Web Analytics