Adriana Ispas – Forta, Determinare, Putere. Mama Si Director General Al Camerei De Comert Si Industrie Brasov

Adriana Ispas

O zi blanda cu accente de toamna mi-a purtat candva pasii, acum vreo 13 ani, proaspata absolventa fiind – cu idealuri, ganduri si dorinte ascunse de a deveni manager in timp record, asa cum viseaza orice absolvent al specializarii Management – catre Camera de Comert si Industrie Brasov.

 

Intuiam ca e drum lung de parcurs pana la statutul mult ravnit, si cum trebuia sa pornesc de undeva, am plecat voiniceste, cu entuziasmul, energia si optimismul in buzunar catre o sala de sedinte, mare, luminoasa si primitoare, dar totusi sobra si cu prestanta, catre un scaun obisnuit, alaturi de alti candidati, cu emotii, un pix si o hartie, pasind timid catre proba scrisa a examenului pentru postul de referent.
Soarta mi-a planuit totusi altceva, cariera didactica fiind cea care m-a vanat si m-a cucerit, insa pe doamna distinsa pe care am intalnit-o in sala cea luminos de verde si prietenos de sobra, am ajuns sa o pretuiesc si sa o admir mai mult, an dupa an. Sa o redescopar mereu prin ochii celor cu care colaboreaza, sa constat ca valori precum seriozitatea si spiritul de echipa sunt mai actuale ca niciodata. Si ca o mama ramane mama, indiferent de statutul social, calificarea, job-ul sau postul ocupat.

question Cine si cum este Adriana Ispas?
Adriana Ispas este o persoana care, ajunsa la varsta de 56 de ani, priveste inapoi cu satisfactie.

question Care a fost evolutia profesionala?
Absolventa a clasei speciale de matematica a Liceului “Dr.I.Mesota”, aveam ca singura alternativa: o facultate tehnica. Era in anul 1976 cand am inceput Facultatea de Autovehicule Rutiere, pe care am terminat-o intre fruntasi, motiv pentru care profesorii ma indemnau sa raman ca asistent in Universitate. Mi-a fost greu sa le spun profesorilor mei, care ma apreciau, ca eu nu iubesc ingineria. A trebuit sa vina anul 1990, care sa ma indrepte spre alte taramuri. Si totusi, cei 9 ani de inginerie, in proiectare, la aprovizionare si ca tehnolog de sectie, au avut o mare contributie la formarea unui mod de gandire si de management.
Completarea studiilor in domeniul economic impreuna cu pionieratul in domeniul privatizarii au constituit un pas inainte in evolutia profesionala. Cei 24 de ani la Camera de Comert si Industrie au insemnat o evolutie permanenta de la postul de referent, la cel de sef compartiment, sef department, director, membru in Colegiul de conducere, vicepresedinta, director general.
O perioada de 6 ani am indeplinit cu mare drag si functia de cadru didactic asociat la Universitate, de data aceasta in discipline economice.

1399515 1416663981901976 1935008859 o 1451539 1416353071933067 1298335501 n

question Dar evolutia in plan personal, mai ales in calitate de mama? Cum ati reusit sa impartiti timpul intre familie si cariera cand copiii aveau varsta prescolara?
M-am casatorit foarte tanara, la 23 de ani, iar dupa 4 ani s-a nascut Miruna si la 31 de ani l-am nascut pe Andrei. Eram in perioada in care concediul post natal era de 3 luni si, cu greu, se mai putea prelungi cateva luni (beneficiam doar de program redus la 6 ore pana la varsta de 12 luni). Pe atunci, se introducea prima masa diferita de lapte inca de la 4 luni, asa ca am reusit sa alaptez copiii pana pe la 8 luni.
A fost momentul in care bunicii, care tocmai se pensionasera, si-au preluat atributiile, la foc continuu.
Daca in “programul de zi” al copiilor se implicau mai mult bunicii si sotul, care avea un program mai flexibil lucrand in invatamant, rolul meu intervenea dupa amiaza si seara. Aceasta insemna, pe langa eventuala asistenta la pregatirea temelor, povestirea intamplarilor zilei, planificarea zilei urmatoare si … medierea conflictelor.
Au fost si multe zile cand, din cauza programului prelungit de lucru, ajungeam seara tarziu acasa. Aproape niciodata nu se culcau inainte sa ma vada si, pentru ca nu ma plangeam niciodata ca sunt obosita, parcurgeam, mai pe scurt, acelasi program cu copiii.
Timpul pe care nu puteam sa li-l accord zilnic, incercam intotdeauna sa-l recuperam in concedii.
Pot spune ca am reusit (si nu a fost deloc usor) sa am doi prieteni si in acelasi timp copii.

question Daca ar fi sa porniti din nou pe drumul carierei, ati face aceleasi alegeri?
Probabil ca da. Este foarte greu de spus, mai ales dupa ce ai ocazia sa profesezi in doua regimuri atat de diferite.

question Dar in legatura cu educatia copiilor?
Categoric da. Consider ca “pornirea” pe care le-am dat-o, inca de la gradinita, spre limba germana ca limba materna, le-a fost foarte utila in traseul profesional.
Dupa aceea, implicarea mea in supravegherea procesului de invatare (mai ales la baieti) consider ca a fost benefica.
Faptul ca au avut nevoie de sfatul meu in optiunea de cariera, m-a bucurat.

IMG 5277 IMG 1026m

question Care a fost cea mai mare provocare din cariera?
Faptul ca am rezistat tentatiilor la care am fost supusa atunci cand mi s-au facut oferte de munca avand salarii de cateva ori mai mari decat cel de la CCI Brasov. Motivul: pentru mine este mai important sa-ti placa ceea ce faci.

question Dar din perspectiva calitatii de mama?
Momentul in care copiii se desprind.
Si … poate… momentul cand parerea mamei e mai putin importanta. Oare … va ajunge nici sa nu mai conteze???!!!

 

question Ce va doriti pentru viitor in planul carierei?
Sa simt oamenii cu care lucrez la fel de aproape ca acum. Sa simt ECHIPA.

question Dar in plan personal?
Sa continui sa ma bucur de sentimentul pe care-l am. Acela ca sunt mama a doi copii reusiti, normali, care fara sa fie genii, si-au facut treaba asa cum trebuie, au drumul lor in viata, pe care merg inainte , cu decenta. Si pentru aceasta, ii multumesc lui Dumnezeu.

 

question Ce le-ati transmite mamelor din comunitatea Happy Moms?

Consider ca, in fiecare familie, parintii se impart in “cel bun”si “cel rau”. Ca mame, sa nu le fie teama sa-si asume partea a doua. Atunci cand copiii vor creste si vor reusi sa le fie si prieteni, sigur ei vor intelege cat de necesara a fost si atitudinea parintelui “rau”.

 

Multumesc pentru deschidere, sinceritate si autenticitate.

Dana Lupsa

2017-10-03T11:40:22+00:00

Leave A Comment

Web Analytics